A fiatal férfiak töltik le a legtöbb sorozatot

2011.11.12. 15:40
A legtöbben nem ítélik el az illegális letöltést, viszont feleslegesnek tartják, ha azok ingyen is elérhetőek a tévében, vagy a csatornák hivatalos oldalain.

Egy sorozatfogyasztási szokásokat elemző kutatás eredményéből kiderül, az emberek 89 százaléka nem ítéli el a tv sorozatok illegális letöltését, ugyanakkor a válaszadók közel fele úgy gondolja, hogy fölösleges jogtalanul letölteni az epizódokat, ha azok ingyen is elérhetőek a televízióban vagy a csatornák videómegosztó weboldalain.

 

Az AXN kábeltelevízió közelmúltban elvégzett felmérése nagyjából azt az eredményt hozta, amit várni lehetett tőle: a válaszadók 89 százaléka nem ítéli el a letöltést, 25 százalékuk szerint ma már olyan sokat néznek így sorozatokat, hogy ezt meggátolni szinte már lehetetlen. 18 százalékuk szerint az ingyenes sorozatterjesztésé a jövő. A válaszokból kitűnik, hogy a fiatalabb korosztály jóval befogadóbb az itthon egyébként legális sorozatletöltésekkel szemben, az idősebbek gyomra már kevésbé veszi be hogy valaki csak úgy leránthatja a legfrissebb Hacktion-epizódot a netről.

 
 

Az is kiderült, hogy ha az adott tartalmat legálisan, a tévék honlapján meg lehet tekinteni, a megkérdezettek 45 százaléka feleslegesnek tartja a letöltést. A sorozatnézők 89 százaléka még a televízióban néz sorozatokat, és mindössze 5 százalékuk néz DVD-n vagy Blu-ray lemezen szériákat. A várakozásoknak megfelelően a 18-29 évesek körében a legelterjedtebb az illegális fájlcserélők használata, egyharmaduk viszont emellett az ingyenes tartalmakat kínáló televíziós videómegosztókat is rendszeresen látogatja. A 40-54 évesek nem szeretnek letölteni, mindössze 9 százalékuk támogatja a fáljcserélők használatát.

A televíziós szakemberek régóta állítják, hogy a sorozat alapvetően női műfaj, erről árulkodik a felmérés neme szerinti megoszlást vizsgáló része is. A megkérdezett nők nagyobb arányban néznek sorozatokat, mint a férfiak, de négyötödük a letöltés helyett a televíziózást választja, a letöltést választó férfiak viszont kétszer annyian vannak, mint a nők.