Kezdődnek a közmédiás kirúgások

2011.11.13. 13:24
Egyes hírek szerint már kedden elkezdődhet a csoportos létszámleépítésben érintettek számára az előzetes értesítések átadása, miután pénteken késő este megszületett a Központi Üzemi Tanács és az MTVA megállapodása. A közmédiás kirúgási hullám második körében valamivel több, mint 400 embernek adhatják át a felmondásról szóló értesítőt.

Információink szerint a leépítésben érintettek között vannak olyanok, akik már keddre kaptak időpontot a feletteseiktől az értesítés átvételére. Ez pedig azt jelzi, hogy az MTVA sürgetni szeretné ezt a folyamatot, mivel az értesítés átvétele után a végleges felmondás csak egy hónap lejártával adható át, és nem szeretnének belecsúszni a karácsony előtti napokba.

Másképp értelmezik a törvényt

Értesüléseinket az MTVA szóvivője, Cserháti Ágnes nem erősítette meg, mint mondta, a Központi Üzemi Tanáccsal véget ért egyeztetés után jövő héten a leépítések adminisztrációs előkészítése történik csak meg. A szóvivő ugyanakkor leszögezte, hogy az értesítések átadása független attól a folyamattól, hogy a megállapodásról a szakszervezetek konzultációkat kezdeményeztek Böröcz Istvánnal, az MTVA elnökével. Mint mondta, törvényileg az alapot csak az üzemi tanáccsal folytatott konzultáció kötötte.

Másképp értelmezi ugyanakkor a helyzetet a KÖZSZAT elnöke, Nagy Navarro Balázs, meglátása szerint az MTVA-nak meg kellene várnia a szakszervezetekkel való tárgyalások végét. Mint Nagy Navarro az Indexnek elmondta, a szakszervezetek külön-külön és a KÖZSZAT-on keresztül is jelezték tárgyalási szándékukat az elnöknek, ugyanakkor időpontot még nem kaptak.

Nagyjából tíz embert mentettek meg

Úgy tudjuk, hogy az érdekképviseleteknek sikerült lealkudni a létszámot a korábban a Munkaügyi Központnak bejelentett 414 főből, így nagyjából 402-404 ember lesz érintett a második körös kirúgási hullámban. Ezen kívül a Központi Üzemi Tanács a tárgyalásokon azt érte el, hogy az MTVA létrehozzon egy 33 millió forintos segélyalapot a szociálisan rossz helyzetben lévő munkavállalók számára.

Szintén megállapodás született arról, hogy azok a közmédiában dolgozó, 50 év feletti munkavállalók, akik nem tudnak korengedményesen nyugdíjba menni, illetve azok, akik három vagy több gyermeket nevelnek, valamint a bruttó 220 ezer forint alatti átlagkeresetűek plusz egyhavi átlagkeresetüket kapják meg amennyiben közös megegyezéssel távoznak.

Az Index úgy tudja, hogy a megállapodás szövegébe ugyanakkor belekerült az is, hogy a Központi Üzemi Tanács továbbra sem ért egyet az ilyen nagy mértékű leépítés szükségességével, és jelezték az MTVA felé, hogy ez már a normál működést, illetve annak színvonalát veszélyeztetheti.

A közszolgálati médiától nyáron már elküldtek 500 embert, a két leépítési hullámmal jövőre nagyjából hétmilliárd forintnyi bérköltséget spórolhat meg az MTVA, amit műsorgyártásra szeretnének fordítani.

Műsorkészítőket küldenek el

Az Index úgy tudja, hogy az MTVA-ban folyó második körös elbocsátási hullám ismét nagy számban érinti az 50 év feletti dolgozókat és a műsorkészítésben részt vevőket, 120-130 ember erről a területről kerülne ki. Az MTV-ből, a Duna TV-ből, a Magyar Rádióból és az MTI-ből legnagyobb mértékben szerkesztőket küldenének el (37 ember), és annak ellenére megválnának 16 riportertől is, hogy a hírek szerint a tévékben már így is nehezen tudnak napi adásokat készíteni.

A műsorvezetők sem lehetnek nyugodtak, pedig sokáig úgy tűnt, hogy őket már nem érinti a második leépítési hullám. Információink szerint most 15 képernyős és rádiós műsorvezető került fel a listára.

A rendezők és a gyártásvezetési területen dolgozók szintén nagy számban szerepelnek a statisztikákban, előbbiekből 11-et, utóbbiak közül 22-öt küldenének el. Úgy tudjuk, hogy az operatőrök 10, a vágók 9, a felvételvezetők pedig 5 fővel lehetnek kevesebben jövőre. A listán 16 fizikai és 83 ügyviteli, adminisztrációs területen dolgozó ember is szerepel. A szakszervezetek többször kifogásolták ugyanakkor, hogy a vezető beosztású emberek közül viszont csak 28-at küldenek el.