IFJ: Válságban van a magyar média

2011.11.16. 15:07 Módosítva: 2011.11.16. 15:55
A Nemzetközi Újságíró Szövetség korábbi főtitkára szerint a magyar médiatörvény jogbizonytalanságot teremtett és veszélyezteti a sajtó szabadságát. A 14 külföldi civil szakmai szervezet szerint Magyarország rossz példát mutat a környező országoknak.

Hétfőn 14 külföldi szakmai szervezet minden korábbinál nagyobb létszámú csoportja érkezett Magyarországra, hogy a médiatörvény alkalmazásáról és a sajtó helyzetéről tárgyaljon.

Szalai: félreértésnek tartja a kritikát

Az elmúlt két napban találkoztak többek között Szalai Annamáriával, az NMHH elnökével, Belénessy Csabával, az MTI vezérigazgatójával és Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkárral. Tapasztalataikról szerdán egy sajtótájékoztatón beszéltek, jelezve, hogy álláspontjuk szerint sajnálatos, hogy a médiaszabályozással Magyarország rossz példát mutat a környező országoknak is.

Mint mondták, ugyan a médiahatóság képviselői a nemzetközi szakértői csoport tagjait rendkívül udvariasan fogadták, de arra nem láttak lehetőséget, hogy a médiatörvényt megváltoztassák, mivel a fenntartásokat  félreértésnek, nem szakmai, hanem politikai hátterű bírálatnak minősítették.

Összeegyeztethetetlen a nemzetközi joggal

Aidan White, a Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ) egykori főtitkára, a küldöttség vezetője az emasa híradása szerint azt mondta, hogy „a magyar szabályozás jogbizonytalanságot teremt, következetlen, veszélyezteti a sajtó szabadságát, és több elemében is összeegyeztethetetlen a nemzetközi joggal. Magyarország médiaviszonyait tekintve valódi válságban van”.

Tapasztalataikról beszámolnak az Európai Unió, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet és az ENSZ illetékes szerveinek. Tájékoztatásuk szerint a jövőben is folytatják a monitorozást, mivel a mostani látogatásuk csak a folyamat eleje".

Az Index információi szerint a delegáció találkozott a közszolgálati médiát képviselő szakszervezetek vezetőivel is, akik a politikai tisztogatásnak is nevezett, az MTVA-ban jelenleg is folyó csoportos létszámleépítésről tájékoztatták majd a küldöttséget. Úgy tudjuk, hogy a szakszervezetek azt is jelezték, hogy a hétfőn kezdődött kirúgási hullám meglátásuk szerint jogszerűtlenül zajlik, mivel a leépítésről az MTVA vezetői még nem folytatták le a szakszervezetekkel való konzultációt.

Összehasonlító elemzésben vizsgálják a médiatörvényt

A sajtótájékoztató után a Független Médiaközpont és a Délkelet-európai Médiaközpontok Hálózata szervezte fórumon ismertették a Közép-európai Egyetem Média- és Kommunikációs Kutatóközpontjának nemzetközi összehasonlító elemzését a magyar médiatörvények kifogásolt rendelkezéseiről - írja az emasa.

Mint ismert, a magyar médiatörvény alkotói többször is nyilatkozták, húsz ország médiaszabályozási példáira hivatkozva, hogy az új jogszabályok az európai sztenderdekkel összhangban vannak. Ennek az állításnak a megalapozottságát vizsgálták a húsz érintett országból felkért szakértők segítségével a CEU kutatói.

Eszerint a magyar médiatörvény nagyjából megfelel az európai normáknak, a magyar kormány azonban „pontatlanul hivatkozik” más országok törvényeire, „félreértelmezi az európai médiaszabályozást, amelyre a sajátját építi”.

Az összeállítás úgy látja, hogy példátlanul nagy a magyar médiahatóság jogköre, túlságosan központosított a felépítése, és nem szerencsés, hogy a szabályozás egy kalap alá vesz minden médiatípust, s azokra egységes előírásokat alkalmaz. A vizsgálat eredményeit összegző tanulmányt két hét múlva teszik közzé.