Sztárokat hallgatnak meg a brit telefonlehallgatási botrányban

2011.11.21. 12:12
Hugh Grant, Steve Coogan, JK Rowling és Sienna Miller is tanúként áll majd a News of the World nevű (azóta megszüntetett) brit bulvárlap körül kirobbant lehallgatási botrány ügyében vizsgálódó bizottság előtt. A News Corp. tulajdonosának igazi vesszőfutása még csak most kezdődik.

Ismert brit közéleti személyek tesznek tanúvallomást ezen a héten a NOTW-féle telefonlehallgatási botránnyal kapcsolatosan. A hetilap megszűnéséhez vezető, éveken át húzódó ügy akkor robbant ki, amikor a lap újságírói lebuktak egy gyilkossági ügy áldozatának telefonján hagyott üzenetek nyilvánosságra hozásával. A hónapok óta tartó nyomozás során bebizonyosodott, hogy a lap szerkesztősége nemcsak egy ilyen ügyben volt érintett, és olyan celebeket is lehallgattak, mint Hugh Grant színész, vagy a Harry Potter-könyvek írónőjeként a világ leggazdagabb nőjének számító JK Rowling.

grant
Fotó: Peter Macdiarmid

Grant, Rowling és még páran (köztük Steve Coogan színész-komikus és Siena Miller fotómodell) eskü alatt vallanak majd a News Corp. cégei miatt elszenvedett zaklatásokról, és meghallgatják annak a diáklánynak a szüleit is, aki miatt az egész botrány kirobbant. Hugh Grant és Steve Coogan azzal vádolja a News Corp. égisze alatt működő lapokat, hogy mióta a nyilvánosság előtt ítélték el a NOTW-nél gyakorlattá vált telefonlehallgatást (Grant), illetve a The Guardianben írt jegyzetben (Coogan) támadták James Murdoch-ot, a News Corp. egyik igazgatóját, a tulajdonos Rupert Murdoch fiát, a bulvársajtó rájuk nézve dehonesztáló írásokkal vág vissza.

Nem ez lesz az egyetlen kínos esemény Rupert Murdoch hetében, hiszen Londonban a Legfelsőbb bíróság egy korábbi telefonlehallgatásos botrány miatt indított próbaperben hoz ítéletet. Ha ebben az ügyben a bíróság úgy dönt, hogy a News Corp.-nak vaskos kártérítést kell fizetnie, az egy olyan lavinát indíthat el, ami megrengetheti a világ egyik vezető médiabirodalmának számító céget.