Az NBC bocsánatot kért a leribancozott politikustól

2011.11.25. 08:49

Az NBC amerikai televízió bocsánatot kért Michele Bachmann republikánus elnökaspiránstól, amiért egy áttételesen őt gyalázó rockszámot játszott be egy, a politikusnő részvételével megrendezett talkshowban. Bachmann Jimmy Fallon showman késő esti műsorának vendége volt, amikor a pódiumra való bevonulásakor a műsor zenekara a Fishbone Lyin' Ass Bitch című számát kezdte el játszani. A cím magyarul nagyjából Hazug ribancot jelent.

A zeneker ki tudja, milyen indíttatásból eredeztethető húzása azt a látszatot keltette a baloldali-liberális irányba húzó csatornán, mintha az ultrakonzervatív, öt saját és 23 örökbe fogadott gyereket felnevelő politikus hazug, ostoba és feslett erkölcsű lenne. A számot feltehetően nem ismerő minnesotai képviselőnő nem érzékelte a blamázst és a "szexista sértést", csak utólag tiltakozott ellene. A beszélgetés hangneme egyébként mindettől függetlenül barátságos volt.

Doug Vaughan, az NBC illetékes alelnöke bocsánatot kért a hétfőn éjjel történt "nem csupán szerencsétlen, de elfogadhatatlan" esetért, és közölte, hogy a show zenekara szigorú megrovásban részesült. Michele Bachmann elfogadta a hivatalos bocsánatkérést. Az elnökjelöltet a műsorvezető is megkövette.

A hivatalos bocsánatkérés azonban nem volt automatikus. Jimmy Fallon kedden a Twitteren igyekezett megnyugtatni Bachmannt. Ő azonban azt állította, hogy ha a first ladyt, Michelle Obamát érte volna hasonló sértés, akkor az NBC azonnal hivatalos bocsánatot kért volna, és vagy kirúgta, vagy felfüggesztette volna a műsor zenekarának dobosát, Ahmir "Questlove" Thompsont, a lejárató "csíny" kitalálóját. Thompson a Twitteren még az adás ideje alatt eldicsekedett tettével.