Gusztáv
-4 °C
1 °C

Az NMHH leginkább a gyermekeket védené

2011.12.05. 09:59
Elkészült a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának éves ellenőrzési terve, amelynek középpontjában a gyermekek védelme áll. A terv elfogadásáról és közzétételéről december 1-jei, csütörtöki ülésén döntött a testület. A dokumentum, mely mától olvasható a Médiatanács honlapján, a médiaszolgáltatók hasznos gyakorlati útmutatójául is szolgálhat.

A terv a kiskorúak védelmét helyezi előtérbe, és egyik újdonsága a káros élelmiszerek gyermeksávban vetített reklámjainak vizsgálata. hatóság egyik célja, hogy nyomon követhető legyen a gyerekeket célzó élelmiszermarketing természete és kiterjedtsége, különös tekintettel az egészségtelen, magas zsír-, só-, illetve cukortartalmú élelmiszerekre. A leggyakoribb televíziós hirdetőknek számító élelmiszergyártók reklámjainak idei vizsgálatából ugyanis már egyértelműen kiderült: a hazai televíziózásban a gyermekműsorok környezetében hirdetett élelmiszerek túlnyomó többsége - 74 százaléka - egészségtelen, illetve tartós fogyasztásra nem ajánlott.

A Médiatanács a gyermekek védelme érdekében kiemelten, negyedéves rendszerességgel ellenőrzi a korhatár-besorolások helyességét, fokozottan vizsgálja majd, hogy a bűnügyi témák aránya hírműsorokban 20 százalék alatt marad-e éves átlagban, és ellenőrzi a gyermekzáras műszaki megoldások meglétét a pornográf vagy különösen erőszakos  műsorszámok esetén.

A televíziós sorozatokat 30 napot átfogó vizsgálattal elemzi jövőre a Médiatanácsm aminek egyik oka az, hogy a médiaszolgáltatók sokszor jogsértő módon alacsonyabb korhatári kategóriába teszik a várhatóan jelentős közönséget vonzó szériáikat. A vizsgálat a televíziók kérését tekintetbe véve ki fog térni arra is, hogy egy egész sorozat besorolása egy epizód alapján is elvégezhető-e, vagy a jelenlegi epizódonkénti gyakorlat értékelhető továbbra is megfelelő megoldásnak.

A tervben szerepel a betelefonálós és jósműsorok átfogó ellenőrzése is, ugyanis a múltban számos esetben kimutatható volt a nézők megtévesztésének szándéka. A sok nézőt zavaró, gyakran „üvöltő” reklámok hangerejének mérését szintén tartalmazza a dokumentum. A reklámidő-túllépés, a vásárlási műsorablakok hossza, a hírműsorok időtartama és a hallási feliratos műsorszámok terén is várható vizsgálat.

A Médiatanács véletlenszerű kiválasztással, naponta egy országos médiaszolgáltató három-három műsoróráját elemzi majd az MTV1, M2, Duna TV, Kossuth és Petőfi rádió, valamint az RTL Klub, TV2, Class FM és Neo FM csatornák közül általános hatósági felügyelete keretében, és vizsgálja a médiatörvény rendelkezéseinek érvényesülését.

A több mint 40 országos és körzeti médiaszolgáltatót, valamint a több mint 500 helyi médiumot külön-külön mintavétel segítségével szintén ellenőrzik. Kiterjedt vizsgálatra számíthatnak a közösségi médiaszolgáltatók, hiszen ezek éppen a közszolgálat érdekében tett pluszvállalásaik miatt mentesülnek a médiaszolgáltatási díj megfizetése alól.

A hatóság folytatja a Való Világ és az Összeesküvők műsorokban tapasztalható aggályos tartalmak ellenőrzését, az adatokat hetente frissítve közzéteszi. A legfontosabb híradókról és politikai magazinműsorokról továbbra is készül majd kvantitatív elemzés szintén heti bontásban.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft