Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiretusálták Lomnicit a Híradóban

2011.12.06. 16:44 Módosítva: 2011-12-06 17:37:21
A többek közt a bűnözők személyiségi jogainak megvédésére használt úgynevezett kimaszkolásos technikát alkalmazva kitakarták Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökét a Duna TV és az MTV szombati híradójában. Az eredeti, adásba került felvételt ráadásul azután meghamisítva tették fel az MTV videótárába.

Egy olvasó figyelmeztette szerkesztőségünket arra a megdöbbentő esetre, hogy a Duna TV szombati esti 6 órás és az MTV 19:30-as Híradójában Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökét kitakarták arról a felvételről, ahol Tőkés László nyilatkozik.

A hamisítást is meghamisították

Tőkés László és Lomnici Zoltán az Emberi Méltóság Tanácsa vezetőiként arról tartottak sajtótájékoztatót, hogy milyen következményekkel járhat az, hogy Szlovákiában két magyar állampolgárságát felvett embertől is elvették a szlovák állampolgárságát.

Az eredeti Duna tévés képanyag
Az eredeti Duna tévés képanyag

Az emberi jogi ügyekben nyilatkozó közszereplőkről szóló képi anyagban csak pár másodpercre mutatják félprofilból a Tőkés Lászlótól (a képernyőn) jobbra ülő Lomnici Zoltánt, majd amikor Tőkés nyilatkozik az MTI Hírcentrum riporterének, a háttérben beszélgető Lomnici arcát a bűnelkövetéssel vádolt emberek személyiségi jogainak megvédésére használt technikával kimaszkolták, vagyis kiblurözték.

Az MTV videótárába felkerült, logó nélküli verzió
Az MTV videótárába felkerült, logó nélküli verzió

A köztévé azonban nemcsak ezt a sajtóetikai vétséget követte el, hanem az eredeti, adásba került, kitakart felvételt (itt tekinthető meg 05:08-07:30-ig) is meghamisította, amikor a híradókat feltette az MTV videótárába.

A videótárban ugyanis már a kitakarás nélküli verzió látható az MTV-s és a Dunás Híradónál, de mivel azt a részt nem az élő adásból, hanem az eredeti muster kazettáról vágták be újra, így nincs rajtuk MTV-s, illetve Duna TV-s logó.

Lomnici nem perel

Lomnici Zoltán az Indexnek az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy „rengeteg telefont és e-mailt kaptam emiatt. Kikértem médiajogászok tanácsát az ügyben, akik szerint ez az elmúlt 20 év legsúlyosabb sajtószabadságot sértő cselekedete volt. De mivel közszereplőként soha nem indítottam semmilyen sajtópert a pályám során, most sem fogok. Úgy gondolom, hogy ez egy lelkiismereti kérdés, annak kell levonnia a konzekvenciákat, aki ezt elkövette”.

Az Indexnek név nélkül nyilatkozó köztévés források azt állítják, hogy Lomnici régóta tiltólistán van a köztévében, a Híradókat készítő MTI Hírcentrum vezetőségének utasításai szerint, ha nem feltétlenül muszáj, akkor nem lehet őt mutatni, vagy megszólatatni a hírműsorokban.

Mint egyik forrásunk fogalmazott, „pontosan nem tudjuk, hogy miért, de valószínűleg nem politikai okokból, hanem személyes bosszú állhat a háttérben. Ebben az esetben nem a riportot készítő vágónak, hanem a vezetőségnek kellene vállalnia a felelősséget, de erre alig van esély".

Információink szerint a magánbosszú hátterében egy korábbi pozícióharc áll Lomnici és egy főbírójelölt között. Utóbbi közeli kapcsolatban áll az MTI Hírcentrum egyik munkatársával. Úgy tudjuk, hogy ennek ellenére a vágót és a napi felelős szerkesztőt vonhatják felelősségre az ügyben.

Fegyelmi eljárás indul

Polyák Gábor, a pécsi jogi kar egyetemi docense, médiajogász az Indexnek elmondta, a kitakarás miatt Lomnici pert indíthatna személyiségi jogainak, nevezetesen jóhírnevének megsértése miatt. Ebben a perben kártérítésre, de legalábbis erkölcsi jóvátételre számíthatna.

De az eset felveti a médiatörvény megsértését is, mivel szóba jöhet az emberi méltóság médiajogi szankciót maga után vonó megsértése, illetve a tárgyilagos tájékoztatásról szóló kötelezettség megsértése, ez pedig kiigazító közlemény közzétételét vonhatja maga után.

Szabó László, az MTVA kommunikációs igazgatója a felelősségre vonatkozó kérdésünkre úgy reagált, hogy "súlyos etikai vétség történt, a felelősök ellen fegyelmi eljárás indul, Lomnici Zoltántól pedig elnézést kérünk".

Sztálin kedvenc módszere

Az a fajta képhamisítás, amikor szereplőket retusálnak ki a képből a sztálini Oroszországban volt elterjedt módszer. Sztálin kedvelt módszere volt, hogy egykori párttársaiból ellenségeivé vált személyeket takarítatta el a fotókról (és nem mellesleg gyilkoltatta meg), gyakran úgy, hogy a manipuláció egyértelmű volt.

stalin

Ezen a két képen az 1925-ös 14. kongresszuson készült eredeti kép, majd annak az 1937-es verziója látható. A személyeket egyenként retusálták le, egészen addig, amíg a végső verzió már nevetségessé tette magát a pártvezért is.