Kiretusálták Lomnicit a Híradóban

2011.12.06. 16:44 Módosítva: 2011.12.06. 17:37
A többek közt a bűnözők személyiségi jogainak megvédésére használt úgynevezett kimaszkolásos technikát alkalmazva kitakarták Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökét a Duna TV és az MTV szombati híradójában. Az eredeti, adásba került felvételt ráadásul azután meghamisítva tették fel az MTV videótárába.

Egy olvasó figyelmeztette szerkesztőségünket arra a megdöbbentő esetre, hogy a Duna TV szombati esti 6 órás és az MTV 19:30-as Híradójában Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökét kitakarták arról a felvételről, ahol Tőkés László nyilatkozik.

A hamisítást is meghamisították

Tőkés László és Lomnici Zoltán az Emberi Méltóság Tanácsa vezetőiként arról tartottak sajtótájékoztatót, hogy milyen következményekkel járhat az, hogy Szlovákiában két magyar állampolgárságát felvett embertől is elvették a szlovák állampolgárságát.

Az eredeti Duna tévés képanyag
Az eredeti Duna tévés képanyag

Az emberi jogi ügyekben nyilatkozó közszereplőkről szóló képi anyagban csak pár másodpercre mutatják félprofilból a Tőkés Lászlótól (a képernyőn) jobbra ülő Lomnici Zoltánt, majd amikor Tőkés nyilatkozik az MTI Hírcentrum riporterének, a háttérben beszélgető Lomnici arcát a bűnelkövetéssel vádolt emberek személyiségi jogainak megvédésére használt technikával kimaszkolták, vagyis kiblurözték.

Az MTV videótárába felkerült, logó nélküli verzió
Az MTV videótárába felkerült, logó nélküli verzió

A köztévé azonban nemcsak ezt a sajtóetikai vétséget követte el, hanem az eredeti, adásba került, kitakart felvételt (itt tekinthető meg 05:08-07:30-ig) is meghamisította, amikor a híradókat feltette az MTV videótárába.

A videótárban ugyanis már a kitakarás nélküli verzió látható az MTV-s és a Dunás Híradónál, de mivel azt a részt nem az élő adásból, hanem az eredeti muster kazettáról vágták be újra, így nincs rajtuk MTV-s, illetve Duna TV-s logó.

Lomnici nem perel

Lomnici Zoltán az Indexnek az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy „rengeteg telefont és e-mailt kaptam emiatt. Kikértem médiajogászok tanácsát az ügyben, akik szerint ez az elmúlt 20 év legsúlyosabb sajtószabadságot sértő cselekedete volt. De mivel közszereplőként soha nem indítottam semmilyen sajtópert a pályám során, most sem fogok. Úgy gondolom, hogy ez egy lelkiismereti kérdés, annak kell levonnia a konzekvenciákat, aki ezt elkövette”.

Az Indexnek név nélkül nyilatkozó köztévés források azt állítják, hogy Lomnici régóta tiltólistán van a köztévében, a Híradókat készítő MTI Hírcentrum vezetőségének utasításai szerint, ha nem feltétlenül muszáj, akkor nem lehet őt mutatni, vagy megszólatatni a hírműsorokban.

Mint egyik forrásunk fogalmazott, „pontosan nem tudjuk, hogy miért, de valószínűleg nem politikai okokból, hanem személyes bosszú állhat a háttérben. Ebben az esetben nem a riportot készítő vágónak, hanem a vezetőségnek kellene vállalnia a felelősséget, de erre alig van esély".

Információink szerint a magánbosszú hátterében egy korábbi pozícióharc áll Lomnici és egy főbírójelölt között. Utóbbi közeli kapcsolatban áll az MTI Hírcentrum egyik munkatársával. Úgy tudjuk, hogy ennek ellenére a vágót és a napi felelős szerkesztőt vonhatják felelősségre az ügyben.

Fegyelmi eljárás indul

Polyák Gábor, a pécsi jogi kar egyetemi docense, médiajogász az Indexnek elmondta, a kitakarás miatt Lomnici pert indíthatna személyiségi jogainak, nevezetesen jóhírnevének megsértése miatt. Ebben a perben kártérítésre, de legalábbis erkölcsi jóvátételre számíthatna.

De az eset felveti a médiatörvény megsértését is, mivel szóba jöhet az emberi méltóság médiajogi szankciót maga után vonó megsértése, illetve a tárgyilagos tájékoztatásról szóló kötelezettség megsértése, ez pedig kiigazító közlemény közzétételét vonhatja maga után.

Szabó László, az MTVA kommunikációs igazgatója a felelősségre vonatkozó kérdésünkre úgy reagált, hogy "súlyos etikai vétség történt, a felelősök ellen fegyelmi eljárás indul, Lomnici Zoltántól pedig elnézést kérünk".

Sztálin kedvenc módszere

Az a fajta képhamisítás, amikor szereplőket retusálnak ki a képből a sztálini Oroszországban volt elterjedt módszer. Sztálin kedvelt módszere volt, hogy egykori párttársaiból ellenségeivé vált személyeket takarítatta el a fotókról (és nem mellesleg gyilkoltatta meg), gyakran úgy, hogy a manipuláció egyértelmű volt.

stalin

Ezen a két képen az 1925-ös 14. kongresszuson készült eredeti kép, majd annak az 1937-es verziója látható. A személyeket egyenként retusálták le, egészen addig, amíg a végső verzió már nevetségessé tette magát a pártvezért is.