Nem használják a tévék a zöld kisfiút

2011.12.06. 11:49
Július végén jelentette be a Médiatanács, hogy új korhatárjelzést vezet be a gyermekeknek nem káros tartalom jelzésére. A zöld kisfiút ábrázoló piktogram használata viszont nem kötelező, így nem is használják a tévék.

Az NMHH Médiatanácsa nyáron közönségszavazást rendezett arról a blogján, hogy vajon a pedomaci, a kutyus vagy a kisfiú piktogramja alkalmasabb jelzés-e a szülőknek arra, hogy nyugodtan a tévé előtt felejthetik csemetéjüket. A szavazáson a kisfiú győzött, az új korhatárjelölés azonban nem kötelező a csatornáknak, csak ajánlott.

A köztévék sem használják

A 6 éven aluliak számára bátran megnézhető műsorokat jelölő piktogramról az RTL Klub állítólag már akkor jelezte, hogy nem fogja használni, és így is lett. Legalábbis a Médiatanács legfrissebb elemzése szerint, mely megállapította, hogy a médiaszolgáltatók jelentős része eleget tett a korhatári besorolásra vonatkozó törvényi kötelezettségnek, de az új piktogram nem terjedt el.

A kisfiút ábrázoló ikont az elemzett adásnapon egyedül a TV2 használta. A Duna Tv csak beharangozó képernyőszöveggel különböztette meg óvodásoknak szóló műsorát. Az m2 pedig csak a Csudaszombat nevű gyereknapján alkalmazza a jelzést, mely arra nyújtana garanciát a szülőknek és a gyerekeknek, hogy az adott műsor nem tartalmaz ijesztő jeleneteket.

Január elseje óta érvényben lévő új korhatárjelzéseket (a 6-os, a 12-es, a 16-os és a18-as karikákat) a vizsgálat szerint a 21 elemzett csatorna, valamint a műsorrendjüket közlő 58 újság, honlap többsége megfelelően alkalmazta.

A híradókra nem kell karika

Ugyanakkor a tévécsatornák honlapjai közül csak haton tüntették fel a besorolással kapcsolatos jelzéseket (RTL Klub, TV2, Filmmúzeum, Hálózat Tv, Story4, Story5). A kilenc, teletexttel rendelkező adó közül pedig a Hír TV nem közölte műsorai besorolását.

A vizsgált 10 nyomtatott, 5 internetes műsorújság és a 24 napilap műsorrovatainak többsége az ajánlásnak megfelelően jelent meg. A Bors, a Magyar Nemzet, a Népszabadság Magazin, a Népszava, a TV Plusz, a Heti Tv magazin és az animare.hu oldal viszont nem jelezte a műsorszámok címe mellett a korhatár-kategóriát.

A kiskorúak védelmében korhatárjelzéssel kell ellátni a tévéműsorokat, kivéve – egyebek mellett – a híradókat, a sportműsorokat és a reklámokat.