Lomnici-botrány: éhségsztrájk és tüntetés

2011.12.09. 15:18 Módosítva: 2011.12.09. 16:20
Bár az MTVA már csütörtök este hatkor lezártnak tekintette a Lomnici Zoltán, egykori főbíró kitakarása miatt indított vizsgálatot, információink szerint pénteken délelőtt újabb, ezúttal komolyabb vizsgálatot indított. Nagy Navarro Balázs, a TFFSZ alelnöke éhségsztrájkot jelentett be, a rádió épületénél spontán tüntetés kezdődik fél négykor.

Nagy Navarro Balázs, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének alelnöke az MTV székháza előtt tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy mint 20 éve közszolgálati tévében dolgozó újságíró felháborítónak tartja a kitakarásos esetet, ezért amennyiben nem történik meg az ügy valódi felelőseinek megnevezése és felelősségre vonása, szombaton 14 órától az MTV épülete előtt határozatlan ideig éhségsztrájkba kezd.

Nem adják a nevüket az anyagokhoz

„Nem történt semmilyen vizsgálat, már azelőtt megtalálták a bűnbakokat, hogy az érintetteket meghallgatták volna” – mondta el az MTV Kunigunda utcai székháza előtt tartott sajtótájékoztatón Nagy Navarro Balázs, a Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsának (KÖZSZAT) elnöke, aki megmutatta azt a hivatalos figyelmeztetést is, amit a Lomnici Zoltán kitakarása miatt nagy botrányt kavaró riport egyik vágója kapott.

Az eredeti Duna tévés képanyag
Az eredeti Duna tévés képanyag

Nagy Navarro állítása szerint három ember kapott ilyen figyelmeztetést: az egyik vágó, a riporter, és a Duna televízió aznapi műsorának felelős szerkesztője. Mindhármukkal csak azután beszélgettek el, hogy az MTVA kiadta a vizsgálat lezárásáról szóló közleményt. Az ügyre jellemző, hogy nem az a vágó kapott írásbeli figyelmeztetést, aki végül a riportban kitakarta az egykori főbírót, hiszen a beérkező kazettákat más berendezésen vágják, és máshol kerülnek rá az utólagos grafikai elemek. Nagy Navarro Balázs bejelentette, hogy a figyelmeztetést kapó munkatársakkal való szolidaritás jeléül az MTVA több vágója és riportere ezentúl nem engedélyezi, hogy a neve készítőként megjelenjen az elkészült hírriportokban.

Az MTV videótárába felkerült, logó nélküli verzió
Az MTV videótárába felkerült, logó nélküli verzió

A szakszervezeti vezető megjegyezte, hogy több bejelentést tettek az MNHH-nak az ügyben, sőt arra kérik a médiahatóságot, hogy vizsgálja ki, hogy a közmédia miért nem számol be a szakszervezetek és a közmédia dolgozóinak sajtótájékoztatóiról. Nagy Navarro egyébként úgy tudja, hogy a riport megjelenése napján Hegedűs István, az MTI Hírcentrum Duna televíziós műsoraiért felelős vezérigazgató helyettese adta ki azt az utasítást, hogy Lomnici nem szerepelhet az elkészülő anyagban. Azonban sem Hegedűst, sem az MTV hírműsoraiért felelős Papp Dánielt, sem Élő Gábort, az MTI Hírcentrum vezetőjét sem hallgatták meg a vizsgálat során.

Lezárták az ügyet, mégis vizsgálódnak

Az MTVA csütörtöki közleményében az állt, hogy az alap teljes körű kivizsgálást végzett, és az egykori főbírót kitakaró riport elkészítésében érintettek elismerték felelősségüket, amiért vezérigazgatói figyelmeztetést kaptak.

Az Index információi szerint ugyanakkor a vágó, a szerkesztő-riporter és az aznapi Híradó egyik felelős szerkesztőjét csütörtökön csak az általános munkakészítési fázisokról hallgatták meg, és csütörtök estig nem kapták meg a figyelmeztetésről szóló levelüket.

Úgy tudjuk, hogy "az ügyet lezáró" MTVA-nyilatkozat után viszont pénteken 10 órától újabb vizsgálat kezdődött az MTVA-ban, ezúttal jóval komolyabb - Böröcz István vezérigazgató kabinetvezetője is ott volt - , itt már a konkrét esetről is szó esett, és jegyzőkönyvet is felvettek az ügyben.

Az ügynek azonban további furcsasága, hogy mindkét meghallgatáson a vizsgálatot végzők - így a jogi és a HR osztály képviselője - között ott ült az MTV Híradójának egyik felelős szerkesztője, miközben ez egyértelműen összeférhetetlen azzal, hogy éppen egy híradós anyag a vizsgálat tárgya. Az újabb vizsgálatról megkérdeztük Szabó Lászlót, az MTVA kommunikációs igazgatóját, de egyelőre nem kaptunk választ.

Az MTI-ben is kellene vizsgálat

Értesüléseink szerint ugyanakkor, ha az újabb vizsgálat célja az, hogy a valódi felelősöket, tehát azokat találják meg, akik a Lomnici letiltásáról szóló parancsot adták, akkor nem elég az MTVA-ban vizsgálódni. A médiatörvénnyel összhangban átalakított közmédiarendszerben ugyanis a hírműsorok tartalmi felügyelete az MTI Hírcentrumhoz tartozik, miközben a híradókat gyártók MTVA-s dolgozók.

Deutsch demonstrál

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője szintén felháborodott a döntésen. Már kedden azt írta twitter-bejegyzésében, hogy amennyiben nem rúgják ki a valódi felelősöket, "akkor szombaton színes krétával ugróiskolát rajzolok az MTI főbejárata elé az aszfaltra!! Komolyan, és ez még csak a kezdet!” Deutsch legfrissebb bejegyzése szerint ezt meg is teszi: "Amit mondtam, megmondtam! Kisleányom színes krétáit kölcsönkérem, szombatra beélesítem! Szombat délben ugróiskolát rajzolok az MTI Naphegy téri főbejárata elé. Aztán valamennyi retusáló idióta pattoghat kifelé!"

Az MTI és az MTVA úgy tudjuk, hogy gyakorlatilag két párhuzamosan működő intézmény, melynek egymás felett nincs hatásköre, mégis napi szintű gyakorlat, hogy az MTI Hírcentrum vezetői MTVA-soknak adnak ki feladatokat és számoltatnak el azokról. Tehát a Lomnici-ügyet valójában az MTI vezérigazgatójának, Belénessy Csabának kellene kivizsgáltatnia.

Arra, hogy az MTI-nek is van felelőssége az ügyben bizonyíték lehet, hogy a keddi botrány kipattanása után először az MTI is bocsánatot kérő közleményt adott ki. "Az MTI Nonprofit Zrt. vezetése, mint a közmédia hírműsorainak szakmai irányítója, a személyes bocsánatkérést követően a nyilvánosság előtt is megköveti dr. Lomnici Zoltánt, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökét a 2011. december 3-án a köztelevíziók esti hírműsoraiban elkövetett súlyos szakmai hiba miatt.

A nemzeti hírügynökség üdvözli az MTVA által lefolytatott fegyelmi eljárást, elismeréssel adózik az Emberi Méltóság Tanácsának tevékenysége előtt és a jövőben is az egyes események fontosságának megfelelő súllyal számol be a szervezet nyilvános rendezvényeiről. Dr. Lomnici Zoltán elfogadja a bocsánatkérést és az ügyet lezártnak tekinti."

A farok csóválja a kutyát

Ugyanakkor még egy visszásságra hívta fel a figyelmünket Németh Vladímir, a Közszolgálati Közalapítvány kurátora, aki az Indexnek elmondta, hogy papíron az anyagokat az MTV és a Duna Zrt. rendeli meg az MTVA-tól, mely legyártja azokat, és a Zrt.-nek át kellene venniük.

"A valóságban azonban semmilyen átvétel - sem tárgyi, sem szakmai - nem történik, így az egyenként közel 50 főt foglalkoztató Zrt.-k létére és az azokat felügyelő közalapítványra sincs semmi szükség. Ez az egész egy színjáték, mert ha nem így lenne, akkor nem az MTVA-nak kellene vizsgálatot elrendelnie, hanem a két érintett Zrt.-nek, ez olyan, mintha a farok csóválná a kutyát. Ahhoz, hogy ilyen problémákat elkerüljünk a szakmaiság garanciális elemeit kéne bővíteni, ami nem elsősorban nem személyi kérdésekről kellene szóljon, bár ebben az esetben egyértelműen a fejétől bűzlik a hal" - nyilatkozta Németh.