no

Attenborough tagadja a medvehamisítást

2011.12.12. 20:24
A brit jegesmedve-gate elérte Sir David Attenborough-t, a legendás természetfilmest is, aki hétfőn tagadta, hogy a BBC etikátlanul járt volna el.

"Ha a vadonban próbáltunk volna meg bekamerázni egy jegesmedveodút, a nőstény vagy az újszölött kölykét vagy az operatőrt ölte volna meg" - nyilatkozta az ITV1-nek Attenborough.

A legenda azért kényszerült magyarázkodásra, mert a BBC Frozen Planet (A fagy birodalma) című sorozatának egyik epizódjában olyan felvéteket mutattak be a hó alatti szülőodújában újszülött kicsinyével szundikáló jegesmedve-anyáról, amelyek nem az Északi-sarvidéken, hanem egy holland állatkertben készültek.

jeg450

Az anyamedve-bombát a Daily Mirror robbantotta, amikor hamisítással vádolta meg a közszolgálati tévé világhírű természetfilmes stábját. A filmkészítők annak ellenére kellemetlen helyzetbe kerültek, hogy a műsor november végi sugárzása előtt a produkció weboldalára feltettek egy werkfilmet, ami a hollandiai forgatásról szól, és amelyben korrektül elmagyarázzák, hogy ezeket a felvételeket miért nem a vadonban készítették. (Itt a werkfilm, ami, cikkünk élesítésekor sajnos éppen nem hajlandó elindulni, de egy próbát megér.)

A felhördülést az okozta, hogy a BBC természetsorozatai arról is híresek, hogy a látványos felvételeiket az eredeti helyszíneken forgatják. Ebben az adásban pedig a sarkvidéken készített snittek közé vágták az itt megnézhető, egyébként fantasztikus felvételeket. A hamisítással vádolók szerint Attenborough kommentátorszövege is azt hitette el a nézőkkel, hogy a szoptató anyáról a sarki hóréteg alatt forgattak.

A vitatott jelenetsor azzal kezdődik, hogy a kamera egy nőstény jegesmedvét követ a sarkvidéken, miközben Attenborough azt mondja: "Először egy sekély fészket ás ki magának ... ha már elég mély a hó, beás a hóréteg alá, hogy megcsinálja az odúját. Aztán, ahogy beköszönt a tél, bent fekszik, és várja, hogy megszülessenek a kölykei." A kamera ekkor egy hegyoldalra vált. "A szélvédett hegyoldalakon, a hó alatt új életek sarjadnak." Ezután következik az állatkerti felvétel a kölykét gondozó anyamedvéről.

A BBC, illetve a műsorvezető is azzal védekeznek, hogy a narrátorszöveg általánosságban beszélt a bocsokról, és nem a konkrét, bemutatott állatcsecsemőkről szólt.

Attenborough több tévének és lapnak is azt nyilatkozta, hogy a műsorban is elmondhatta volna, hol készültek a felvételek, de az megtörte volna az adás varázsát, és a nézőknek ez a fontos. A természetfilmes ugyanakkor tagadja, hogy etikátlanul jártak volna el, mert a gondosan fogalmazott narrátorszöveg plusz a weboldalra korábban felrakott klip alapján egyáltalán nem volt titok a szoptatós snittek elkészítésének módja. Ha megpróbálták volna a bravúrt a helyszínen, az anyaállat jó eséllyel otthagyta volna a fészkét, benne a kölyökkel, amit a stábnak eszében sem volt kiprovokálnia - mondta Attenborough.