Felmondtak az éhségsztrájkolóknak

2011.12.27. 16:41 Módosítva: 2011.12.27. 22:03
Rendkívüli felmondással, azonnali hatállyal küldte el kedd délután az MTVA az MTV székháza előtt 17 napja éhségsztrájkoló két szakszervezeti vezetőt. Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka elküldését azonban hamarabb jelentették be az MTI-ben, minthogy a papírt megpróbálták volna átadni számukra.

"Az MTVA az MTI OS-en keresztül mondott fel nekünk" - összegezte a fejleményeket az Indexnek Nagy Navarro Balázs, aki szerint a 16:22-kor kiadott közlemény után jó öt perccel kereste meg őket előbb a biztonsági szolgálat embere, majd egy munkaügyis, hogy átadják a papírjaikat, amiket egyébként nem vettek át.

"Nem hagytak más lehetőséget"

384538 10150496544327417 717077416 8817993 144449346 n

Az MTVA közleménye szerint az éhségsztrájkolók "két hete tartó demonstrációjuk során folyamatosan provokálják a munkáltatót. Tudatosan jogszabályellenes magatartásukkal, tevékenységükkel megsértették a Médiatörvény és a Munka Törvénykönyve vonatkozó szabályait, politikai szerepvállalásukkal pedig semmibe vették a Közszolgálati Kódex előírását, mely szerint politikai ügyekben közéleti szereplést nem vállalhatnak, a nyilvánosság előtt véleményt nem nyilváníthatnak. Tevékenységükkel kifejezésre juttatták, hogy nem akarnak a közszolgálati médiában dolgozó munkavállalói közösséghez tartozni, ezért nem hagytak más lehetőséget a munkáltató számára, mint hogy éljen a rendkívüli felmondás munkajogi eszközével".

Nagy Navarro az Indexnek elmondta, miután az MTVA az őszi csoportos létszámleépítéskor nem tudta elküldeni őket, mivel a szakszervezet nem járult hozzá az elbocsátásukhoz, most rendkívüli felmondással próbálnak élni, "de azt is jogellenesen teszik, mivel a szakszervezetnek véleményezési joga lenne ebben az esetben is, ezt azonban nem várta meg az alap".

Az éhségsztrájkolók szerint "miután öt napja fény- és hanghatásokkal kínoznak minket, hamis fotókat tesznek fel az éhségsztrájkról a Facebookra, melyekről úgy tűnik, mintha ettünk volna, és miután a sztrájktörvényre hivatkozva jogellenesnek minősítették az akciót, miközben az éhségsztrájk nem tartozik bele a törvénybe, most már nem riadnak vissza semmitől, a jogállamiság elveszett".

321763 263501697036649 261771260543026 658909 358415306 o

Elküldhetik őket az épület elől

Az azonnali hatályú rendkívüli felmondás egyik következménye az lehet, hogy az éhségsztrájkolókat kiszorítják az MTV székháza elől, mondván már nem közmédiás alkalmazottak, így nem tartózkodhatnak a helyszínen. Ezzel kapcsolatban Nagy Navarro leszögezte, hogy nem adják fel az éhségsztrájkot, és ha rajtuk múlik, akkor nem hagyják el a bázisukat.

Szávuly Aranka az Indexnek elmondta, kettejükön kívül az éhségsztrájkhoz csatlakozott még Daróczi János, a köztévétől nyáron elküldött kisebbségi műsorok főszerkesztője, és kilenc civil a Szolidaritás és az Egymillióan a magyar sajtószabadság csoportból. Az MTV épülete elé azonban az éhségsztrájk kezdete óta folyamatosan érkeznek azok a civilek, politikusok és közéleti szereplők, akik szolidaritásukról biztosítják őket.

374714 10150485220437417 717077416 8770265 625612516 n

LMP-sek érkeztek az éhségsztrájkolókhoz

A két szakszervezeti vezető elbocsátásának hírére este Schiffer András, az LMP frakcióvezetője, és Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes is kilátogatott az éhségsztrájkolókhoz, később pedig Demszky Gábor, volt főpolgármester is megjelent a helyszínen összegyűltek között. Az LMP-sek az MTI-nek elmondták, bíznak abban, hogy Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka a munkaügyi bíróságon meg tudja védeni majd igazát.

Nagy Navarro Balázs azt mondta, hogy addig nem mennek el a köztévé épülete elől, amíg a „hírhamisítók nem távoznak". Gazsó L. Ferenc, az MTVA vezérigazgató-helyettese erre azt mondta, hogy a Magyar Televízióban nem dolgoznak hamisítók, provokatív kijelentésekre pedig nem akar reagálni.

Gazsó L. Ferenc és Cserháti Ágnes, az MTVA szóvivője állításuk szerint azért keresték fel az LMP helyszínre érkező képviselőit, hogy  Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója megbízásából „kötetlen megbeszélésre" hívják a küldöttséget. Cserháti az MTI-nek azt mondta, ezt azért tartották szükségesnek, hogy az MTVA vezetése hivatalos tájékoztatást adhasson a megjelent országgyűlési képviselőknek a demonstráció fejleményeiről.

Schiffer András ugyanakkor azt mondta, hogy ők az éhségsztrájkolókhoz jöttek látogatóba. Karácsony az Indexnek azt mondta, hogy szerinte ebben a helyzetben az alap vezetőjének nem parlamenti pártokkal, hanem a saját munkavállalóival kell tárgyalnia.

Két hete tart már

Az MTV székháza előtt a Lomnici Zoltán kiretusáló tudósítás miatt december 10-e óta éhségsztrájkoló közmédiások előbb azt követelték, hogy az alap mondjon fel Élő Gábornak, az MTI Hírcentrum igazgatójának, és két helyettesének, valamint Papp Dánielnek, az MTVA hír- és hírháttérműsoraiért felelős főszerkesztőjének.

Majd amikor a közmédia vezetése Élő Gábort azonnali hatállyal elküldte, és Papp Dánielt lefokozta, azt követelték, hogy a többi felelőst is távolítsák el posztjáról. Mivel ez nem történt meg, az éhségsztrájkolók múlt szerda óta már Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója és Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatójának felmentéséért küzdenek.

Tiltakoznak a felmondás ellen

Az MTI Sajtószakszervezet, a Duna Televízió Üzemi Szakszervezet (DTVÜSZ) és a Független Rádiós Szakszervezet (FRÁSZ) is tiltakozott az MTVA döntése ellen, hogy rendkívüli felmondással, azonnali hatállyal megszüntette „két, az éhségsztrájk eszközével a sajtószabadság tiszteletben tartásáért és a tisztességes közmédiáért küzdő szakszervezeti vezető munkaviszonyát".

Az MSZP közleményében azt írta, hogy a felmondás ténye és módja egyformán elfogadhatatlan, a 4K! – Negyedik Köztársaság mozgalom pedig felháborító politikai döntésnek tartja a két szakszervezeti vezető munkaviszonyának megszüntetését.