3D tévécsatornát indít Kína

2011.12.28. 11:25 Módosítva: 2011.12.28. 11:30
Január 1-től 3D-s televíziócsatorna indul Kínában - erősítette meg a korábbi híreket az állami rádió, film és televízió főhivatal (SARFT). Várhatóan a londoni olimpia is szerepel majd a műsoron.

Az adó három hétig kísérleti jelleggel működik, s a január végi kínai tavaszi újévtől már teljes kapacitással, hivatalosan is megkezdi a sugárzást.

"A 3D-s televíziócsatorna kísérleti elindítása a kínai televízió történelmének és fejlődésének egyik mérföldköve, annak jelképe, hogy a szektor szorosan követi a globális trendeket" - fogalmazott a SARFT közleményében.

A műholdas csatorna délelőtt fél 11-től éjfélig szolgál majd műsorokkal, a tartalmat a kínai központi televízió, a CCTV, a pekingi, a sanghaji, a tiencsini (Tianjin), a sencseni (Shenzhen) városok és a Csiangszu (Jiangsu) tartománybeli televízióállomások készítik.

Többek közt animációs filmek, sportközvetítések, dokumentumfilmek, szappanoperák és egyéb szórakoztató műsorok sugárzását tervezik, de a kínai közönség jövőre akár nagyobb eseményeket, így a CCTV újévi gáláját vagy a 2012-es londoni olimpiát is három dimenzióban élvezheti majd. Hogy mindez mennyibe kerül egy háztartás számára, egyelőre nem lehet tudni, a próbaidőszak alatt ugyanis maga az adás ingyenes.

A 3D-s televíziócsatornák egye inkább elterjedtek a világban: az Egyesült Államokban és Európában több adó is kifejezetten a 3D-s tartalomra specializálódott, az ázsiai térségben Japán, India és Dél-Korea rendelkezik ilyen csatornával.