Nem tudni, ki állíttatta a kordont

2011.12.29. 15:24
A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) levélben kérte a rend és a zavartalan működés helyreállítására a közmédia gyártóbázisának tulajdonosát. Lendvai Ildikó szerint megsértette az MTVA a demonstrációs jogot.

Az MTVA "levélben kérte a közmédia Kunigunda utcai gyártóbázisa tulajdonosát, hogy jogszerű és békés eszközökkel tegyen meg mindent a rend és a zavartalan működés helyreállítása érdekében, ezért üdvözli a tulajdonos ma reggeli intézkedéseit" - közölte Cserháti Ágnes, az MTVA szóvivője  az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A kommüniké szerint az MTVA kijelenti, hogy "a gyártóbázis A épülete előtti kordont nem a biztonsági őrök, hanem a jogellenesen területet foglalók helyszínre érkező szimpatizánsai bontották le".

Politikusok is voltak

Lendvai Ildikó szerint a biztonságiak megsértették a demonstrációs jogot csütörtök reggel a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai gyártóbázisán, mielőtt mintegy húsz szimpatizáns ledöntötte az éhségsztrájkolókat körülvevő kordont. Az LMP továbbra is jogtalannak tartja a tüntetők elleni intézkedéseket.

Lendvai Ildikó szocialista országgyűlési képviselő, aki Varju László független országgyűlési képviselővel, a Demokratikus Koalíció politikusával és Harangozó Tamás szocialista képviselővel érkezett a helyszínre, elmondta: tárgyaltak Böröcz Istvánnal, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójával és megnézték a papírokat, hogy milyen alapon történt a kerítés felhúzása.

Lendvai Ildikó hozzátette: Böröcz István megmutatta a Millennium Média Kft.-nek, az ingatlan tulajdonosának, valamint a Strabag Zrt.-nek, az épület kezelőjének írt levelét, amelyben "kvázi felelősségre vonja őket" amiatt, hogy a biztonsági őrök nem lépnek fel kellő határozottsággal.

A politikus közlése szerint a levélben a vezérigazgató azt írta, veszélyhelyzet áll fenn azáltal, hogy az éhségsztrájkolók, tiltakozók ott vannak a kapunál. Az a levél felszólítja a Millennium Média Kft.-t és a Strabag Zrt.-t, hogy a biztonságiak állítsák helyre az eredeti állapotot, s békés és törvényes eszközökkel távolítsák el a jelenlévőket. 
Lendvai Ildikó elmondta, ők a vezérigazgatóval közölték: szerintük ez sérti a demonstrációs jogot.

Azt a kérdést nem sikerült tisztázni, és arra Böröcz István és Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgató-helyettese sem tudott választ adni, hogy ki állíttatta oda a kordont. A Strabag biztonsági emberei azt mondták nekik, hogy "a kerítést a tévé műszaki emberei húzták fel"- fűzte hozzá.

Steiner Pál szocialista országgyűlési képviselő elmondta, tájékozódott a helyszínen, és az az álláspontja, hogy az egyesülési jog és a dolgozók érdekérvényesítési joga megelőzi a polgári törvénykönyvben szereplő birtokjogot. A politikus azt mondta, hogy élni fognak az országgyűlési képviselők számára biztosított jogokkal, így "kérdéssel, interpellációval fordulnak a megfelelő hatóságokhoz".

Az LMP azt közölte, továbbra is jogtalannak tartja a tüntetők elleni intézkedéseket és ezután is támogatásáról biztosítja őket.

A közlemény szerint az éhségsztrájkolók hívták fel több LMP-s politikus figyelmét az eseményekre, ezt követően Barta János, a párt országos választmányának titkára azonnal a helyszínre sietett. "A Lehet Más a Politika elfogadhatatlannak tartja, hogy nemcsak az éhségsztrájkolókat, de a hozzájuk csatlakozó tiltakozókat is folyamatosan zaklatja, akadályozza az MTVA" - áll a párt közleményében.