Az Európai Bizottság elé kerül a Klub Rádió ügye

2012.01.04. 11:44
Várhatóan január 25-én foglalkozik a Klub Rádió frekvenciavesztésének ügyével az Európai Bizottság sajtószabadság-munkacsoportja. A munkacsoport feladata, hogy ajánlásokat dolgozzon ki az Európai Unió számára a médiaszabadság tiszteletben tartására.

Az EB sajtószabadság-munkacsoportjának létrehozását Neelie Kroes EU-biztos kezdeményezte. Az október 11-én megalakult munkacsoport januárban foglalkozik a magyar média helyzetével.

Figyelik a helyzetet

A hvg.hu kérdésére Ryan Heath, a munkacsoport szóvivője szerda délelőtt megerősítette az Europolitics című lap információját arról, hogy a csoport várhatóan január 25-én értékeli az NMHH Médiatanácsának azon döntését, amellyel a Klub Rádió elveszítette frekvenciáját.

"Úgy tudjuk, a Klub Rádió még mindig várja a hivatalos bejelentést" - mondta a Europolitics szerint az Európai Bizottság szóvivője, aki közölte, "szorosan nyomon követik a szituációt".

Az uniós sajtószabadság-munkacsoport ajánlásokat dolgoz ki az Európai Unió számára a médiaszabadság és -pluralizmus tiszteletben tartására, védelmére, támogatására és előmozdítására.

Mint ismert, az NMHH Médiatanácsa december 20-án úgy döntött, hogy a Klub Rádió által használt 95,3-as budapesti frekvenciát egy tavaly februárban, egymillió forintos alaptőkével bejegyzett, a média területén ismeretlen cégnek, az Autórádió Műsorszolgáltató Kft-nek adja. A döntés ellen civilek tüntettek a Magyar Rádió épülete előtt, és a Jobbik kivételével az összes ellenzéki párt tiltakozott.

Az NMHH Médiatanácsa ugyanakkor visszautasította Mesterházy Attilának, az MSZP elnökének azon kijelentését, hogy Orbán Viktor tiltatta volna be a Klub Rádiót. Mint közleményükben írták, egy éve folyamatos nemzetközi és hazai nyomás nehezedett a Médiatanácsra a Klub Rádió ügyében. Az NMHH átlátható, jogszerű és független eljárás során hozott döntésta frekvenciáról, ugyanakkor úgy vélik, hogy a Klub Rádió szándékosan adott be gyenge pályázatot.