A közszolgálati tv körüli vitáról írt a Variety

2012.01.06. 12:15
A Variety írt arról, hogy a kormánypárti és ellenzéki pártok közti konfliktusok az utcákon törtek elő Budapesten, mert "olyan erős indulatokat lobbantott lángra a médiaszektorban" az, hogy a közszolgálati média nem alkalmazza az éhségsztrájkoló riportereit.

Az elégedetlenség okaként sorolták fel azt is, hogy az MTVA kommunikációs igazgatója, Szabó László szerdán felmondott, miután kitudódott, hogy vágók digitálisan eltávolították egy korábbi főbíró képét egy híradásból. "A bíró Magyarország kormánypártjának kegyvesztettje" - hangsúlyozzák.

Csütörtökön az ellenzéki LMP vezetői és a szocialista MSZP több utcai demonstrálást ígértek, miután tiltakozók ezrei vonultak az utcákon a hét elején, az új alkotmány ellen tüntetve,
amely szerintük aláássa a demokráciát és szólásszabadságot.

Emlékeztetnek, hogy a tüntetések az MTV-nél december 10-én kezdődtek, amikor Nagy Navarro Balázs és Szavuly Aranka, a tévériporterei éhségsztrájkba kezdtek, mert kirúgták őket, mivel a vezetők általuk politikainak vélt utasításait nem teljesítették. "Már újra esznek, de gördülő éhségsztrájkként próbálják ráirányítani a figyelmet a sajtószabadsággal kapcsolatos problémákra" - írja a lap.

A gondokat egy évvel ezelőttre vezeti vissza a Variety: Orbán Viktor akkor jelentette be a megszorításokat a közmédián belül. A legutóbbi tüntetéseket az a felháborodás szülte, hogy a kormány be kívánja szüntetni a kormányt élesen bíráló Klubrádiót, és egy ismeretlen riválissal, az Autorádióval cserélnék le.

A Fidesz egyéb radikális lépései és a fenti ügy miatt támadt izgalom még Washingtont is elérte. Hillary Clinton aggódását levélben fejezte ki, Orbán már válaszolt az amerikai külügyminiszternek a magyar média szerint, írják.

A Fidesz nem válaszolt érdemben a kritikai hangokra, beleértve az Európai Unió kérését, hogy a vitatott alkotmányt vessék el, sorolták még. Kritikusai úgy vélik, hogy eltávolítják azokat a fékeket és ellensúlyokat, amiket 1989-ben vezettek be.