Adásonként 18 millió forintért szerződött Fábry a köztévéhez

2012.01.06. 14:12 Módosítva: 2012.01.06. 14:54
Az MTVA pénteken jelentette be, hogy szerződést kötött Fábry Sándorral. A Fábry címen február 2-án induló showműsor adásonként 15-18 millió forintba kerül, és nincs vele szemben nézettségi elvárás.

Fábry Sándor "Éljen az elnök!" felkiáltással köszöntette Böröcz Istvánt, az MTVA vezérigazgatóját pénteki sajtótájékoztatóján, majd mindenki mást, így Medveczky Balázst, az MTV vezérigazgatóját, Cserháti Ágnest, az MTVA szóvivőjét, és magát is megéljenezte.

Elég a csatornaátlag

A Fábry című produkcióra adásonként 15-18 millió forintért két évre szerződött a köztévével Fábry Sándor, ez évenként 20 adással számolva 300-360 millió forintot jelent. A műsor abszolút külső gyártásban készül, tehát a közmédia nem ad a műsorhoz sem technikai, sem emberi erőforrásokat - nyilatkozta Böröcz István.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Korábbi információk szerint az Esti showder adásonként 15 millió forintba került az RTL Klubnál. Ennek ellenére Fábry azt nyilatkozta, hogy a mostani szerződése alapján "egy harmadnál is kevesebb gázsit kapok, mint az RTL-nél". Ugyanakkor megkérte a sajtót, hogy a gázsiját ne számolják át lélegeztetőgépre vagy arra, hogy "ennyi pénzből hány kiflit lehetne venni az éhségsztrájkoló Nagy Navarróéknak".

Böröcz István szerint a Fábry című showműsortól az m1 nézettségének felfutását várják, ugyanakkor a szerződésben csak azt rögzítették, hogy a műsornak hoznia kell a csatorna hétköznap esténkénti csatornaátlagát, ami bőven tíz százalék alatt van. Az Esti Showder az RTL Klubon átlagosan 20-25 százalékos nézettséget hozott.

Fábry Sándor bejelentése szerint sikerült megállapodnia az RTL Klubbal és Kovács Kristóf korábbi producerével is, így nem számít perekre. Állítása szerint Kovács Kristóf koproducerként folytatja tovább új műsorában, aminek ő maga is producere lesz. Éppen ezért nem egyértelmű, hogy ha gázsija hivatalosan kevesebb is, mint az RTL Klubnál, tényleg kevesebbet kap-e munkájáért az MTV-től Fábry.

New Yorkból a lepukkant Pestre

A február 2-án debütáló Fábry kéthetente csütörtökön kerül képernyőre, este 9 órától. A másik két csütörtökön a DTK show-t adja a köztévé. A 70 perces műsort nem szakítja majd meg reklámblokk, és jóval inkább egyszemélyes stand up comedy lesz, mint vendégekre építő talkshow.

A műsor első felében Szőke András és Badár Sándor tart esti tornát és táncoktatást, majd megújult formában visszatér a Dizájn Center is, de lesz A hét műtárgya is olyan szakértők közreműködésével, mint Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója, az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes koncepciójáért felelős kormánybiztosa.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az új műsorhoz új díszletet is építtetett Fábry, mint a sajtótájékoztatón elmondta, "elhagytuk a New York-életérzést és beköltözünk egy lepukkant pesti bérházba". A díszlet, amelyhez aláducolt erkély és kockaköveket imitáló burkálat is tartozik, aktív része lesz a műsornak, Fábry hol a forgóajtón lép be a színpadra, hol pedig a háztetőkön ugrál majd. Az egyik rendőnyt pedig kéthetente új képzőművész dekorálja majd ki.

A tervek szerint a vendégek között lesz Bereményi Géza is, aki az m1-en mutathatja be először új dalait, valamint Wahorn András is, aki vidéki helyszínekről jelentkezik be, miközben "a háttérben három kurva kapál". Fábry kijelentette, szeretne ellépni a bulvártól egy kicsit, és egy olyan műsort csinálni a köztévén, ami közelebb áll az igazi énjéhez.

Az első évad május 31-ig tart majd, és a nyári szünet után augusztus 16-án tér majd vissza.

"Ez az én sajtótájékoztatóm"

Fábry Sándor egy újságírói kérdésre, hogy mennyire tudja függetleníteni magát a köztévés botrányoktól, a sajtótájékoztató nyilvános részén nem válaszolt, sőt kikérte magának, hogy az MTVA ügyeiről is kérdeztek az újságírók, mint mondta, ez most nem tartozik ide, "ez az én sajtótájékoztatóm".

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Később azonban úgy nyilatkozott, hogy "én egy beszállító vagyok, semmi közöm nincs ahhoz, ami az MTVA-ban zajlik". Mint mondta, "továbbra is kritikus hangnemben akarok majd szólni, persze nem azzal a lendülettel, mint az előző kormánnyal szemben. De politikusok nem lesznek a műsorban, maximum megkérem Oszkó Pétert, hogy szájharmonikázzon, amiben nagyon tehetséges".

Arra a kérdésre, hogy nem veszélyes-e a hitelességére nézve, hogy a köztévéhez szerződött, úgy válaszolt, hogy "a hitelemet itt tudom visszaszerezni, már ha igaza van azoknak, akik szerint elvesztettem".