Az NMHH nem vizsgálja a Cohn-Bendit-riportot

2012.01.10. 11:19 Módosítva: 2012.01.12. 06:57
Egy németországi blog, a pusztaranger.wordpress.com novemberben két vizsgálatot kezdeményezett az MTV április elsejei Cohn-Bendit-riportja miatt, amelyben az MTV hamis színben tüntette fel a zöldpárti politikus magyarországi sajtótájékoztatóján történteket. Az NMHH elutasította el az eset érdemi vizsgálatát.

Mint ismert, tavaly április elsején az MTV fél nyolcas Híradója azt a látszatot keltette, hogy a zöldpárti képviselő magyarországi sajtótájékoztatóján nem válaszolt a riporternek arra a kérdésre, hogy demokratikus értéknek tartja-e kiskorúak szexuális tárgyú megközelítését.

Két vizsgálatot kezdeményeztek

Egy birtokunkba került – a sajtótájékoztató teljes anyagát tartalmazó – videóról azonban egyértelműen kiderült, hogy Cohn-Bendit válaszolt a riporternek, és újfent kikérte magának a vádaskodást, mondván, ez egy tíz éve lezárt ügy. A Papp Dániel (az MTVA kétszeres főszerkesztőjévé kinevezett, majd a Lomnici-botrány miatt egyik pozíciójából felmentett) riporter által készített tudósítás képi anyaga nem mellesleg azt sugallta, hogy a kérdést követően az Európai Zöldek frakciójának társelnöke elmenekült a teremből. Ezzel szemben a videóról kiderült, hogy a zöldpárti politikus a kérdés elhangzása után csak fél órával távozott, mivel indult a repülőgépe.

A pusztaranger.wordpress.com az ügy miatt novemberben két vizsgálatot kezdeményezett, az emberi méltóság megsértése, továbbá a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének megsértése miatt. A médiahatóság elutasította mindkét vizsgálatot.

A közösség érdekei nem sérültek

Az NMHH az emberi méltóság megsértésére vonatkozó panasz ügyében azért nem indít hatósági eljárást, mert a kérelmező kifutott a három és a hat hónapos határidőből is, amikor novemberben kezdeményezett vizsgálatot a médiahatóságnál.

Mint a Szalai Annamária, az NMHH elnöke által szignált, a Facebookra feltett levélből kiderül, az NMHH saját hatáskörben „elvégezte a kérdéses műsorszám hatósági ellenőrzését, és megállapította, hogy az ügyben nem merül fel az Smtv. 14. paragrafusának indokául szolgáló közérdek sérelme. A médiaszabályozás ugyanis a médiatartalmakat befogadó közösség érdekeit és nem az egyes médiatartalmakkal érintett személyek érdekeit szem előtt tartva fogalmaz meg korlátozásokat, ír elő kötelezettségeket. Ebből következően a Hatóság csak abban az esetben állapíthatja meg az emberi méltóság megsértését, ha a jogsérelem nemcsak az egyéni érdekek, hanem a közösség érdekeinek sérelmeit is okozta.”

A levél szerint a riportban Cohn-Bendit személyéről elhangzott információk (szexuálisan közeledett kiskorúakhoz, marxistának vallotta magát) kizárólag Daniel Cohn-Bendit személyhez fűződő jogait érintik, ez esetben tehát a jogsérelmet szenvedett személy dönthet arról, hogy érvényesíti-e személyiségi jogait, a hatóság ezért nem indít hatósági eljárást.

Bírósághoz fordulhatnak

A másik, szintén Szalai Annamária által aláírt levél ugyanakkor arról tájékoztatja a beadványt tévőt, hogy az NMHH a kiegyensúlyozatlansági kérelem alapján indult hatósági eljárást megszünteti. A médiatanács arra hivatkozik döntése indoklásaképpen, hogy ebben a kérdésben a kérelmezőnek a riport megjelenését követően nyolc napon belül kellett volna bejelentést tennie.

A levél szerint a végzés ellen fellebbezésnek nincs helye, a kérelmező viszont a végzés felülvizsgálata érdekében a levél kézhez vételétől számított 15 napon belül a Fővárosi Bírósághoz fordulhat.