Letiltatta műveit Parti Nagy Lajos a Magyar Rádióban

2012.01.18. 16:31 Módosítva: 2012.01.18. 17:47
A Kossuth-díjas költő, író nem ért egyet a "szócsövesített" közmédiával, ezért nem engedélyezi, hogy műveit leadják a Magyar Rádióban.

Letiltotta munkáit Parti Nagy Lajos a Magyar Rádióban - tudta meg az Index.

Parti Nagy telefonon megerősítette a hírt, elmondta, számára "evidens volt, hogy ebben, a hatalom által einstandolt, szócsövesített közmédiában nem hajlandó szerepelni". Mikor őt, illetve az őt képviselő Kék Művészügynökséget a héten megkereste a Magyar Rádió, hogy megállapodjanak Gézcsók című hangjátékának  ismétléséről, a felkérést  visszautasította, egyben, felhasználva az alkalmat, közölte, korábban felvett munkáinak, hangjátékainak, felolvasásainak ismétlését sem engedélyezi.

Parti Nagy Lajos író
Parti Nagy Lajos író
Fotó: Kováts Dániel

A Kossuth-díjas költő, író, fordító számtalan hangjátékot készített korábban a Magyar Rádió számára, így többek közt ő alkalmazta rádióra a Svejket is, aminek ismétlése jövő héten került volna adásba. Parti Nagy utolsó rádiós munkája az Azúr-expressz volt, amelyben tíz részen keresztül beszélgetett Tolnai Ottó vajdasági íróval.

Pécsi Júlia, a Kék  Művészügynökség munkatársa az Indexnek elmondta, a szerzői jogi törvény értelmében  főszabályként mondható ki, hogy az írónak  a szellemi termékéhez fűzódő szerzői joga  elidegeníthetetlen,  minden egyes felhasználáshoz a szerző külön engedélye szükséges. Az egyes művek ismétléséről minden alkalommal külön szerződést kell kötni, így történt ez Parti Nagy Lajos műveinél is a Magyar Rádióval.  Eddig a Kék Művészügynökséghez egyéb kortás magyar írót érintő megkeresés nem érkezett.