Nem akar egyáltalán médiatörvényt a BBC elnöke

2012.01.23. 14:20
A brit sajtónak mindenféle "törvényi jellegű regulázástól" mentesnek kellene maradnia - mondta hétfőn közölt nyilatkozatában a BBC elnöke, korábban a miniszterelnök az önszabályozás kudarcát emlegette.

Hongkong utolsó brit gyarmati kormányzója, az Európai Bizottság volt külügyi biztosa, aki korábban a jelenleg kormányzó Konzervatív Párt elnöki tisztségét is betöltötte - az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóetikai botrányának felderítésére indított átfogó vizsgálat kapcsán fejtette ki véleményét a The Timesnak.

A vizsgálatot David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök rendelte el, miután tavaly nyáron kiderült, hogy a News of the World című - azóta felszámolt - vasárnapi brit bulvárlap néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt és meggyilkolt brit kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, exkluzív értesülésekre vadászva. Azóta kiderült az is, hogy ez az információszerzési módszer széleskörűen elterjedt volt a brit sajtóban, és a kiszemelt célpontok között világhírű színészek, politikusok, közéleti hírességek éppen úgy szerepeltek, mint az afganisztáni és iraki frontokon elesett katonák hozzátartozói.

A hatalmas felháborodást kavaró botrány kirobbanása után David Cameron független testület létrehozását rendelte el "a brit sajtó etikájának, kultúrájának, az általa alkalmazott módszereknek", és különösen a nyomtatott sajtó szabályozásának felülvizsgálatára.

Lord Patten - akit a vizsgálatot vezető bizottság beidézett meghallgatásra - a hétfői The Timesnak azonban kijelentette, hogy a sajtószabályozási rendszernek szerinte nem szabadna "törvényi hátterűnek" lennie, mivel a brit sajtónak képesnek kell lennie az "önfegyelmezésre". A brit közszolgálati médiatársaságot irányító testület - BBC Trust - elnöke közölte: olyan rendszert tartana előnyösnek, amelynek "nem részesei a szólásszabadsággal kapcsolatos kérdések meghatározásába belefolyó politikusok". A BBC-elnök szerint ugyanis "ez mindig felveti azt a gyanút, hogy a politikusok vagy a kormányok saját pozícióikat próbálják védeni".

Hozzátette: a lapszerkesztőknek vagy az önszabályozási előírások betartatására és a sajtópanaszok elbírálására hivatott független testületnek (PCC) kellene kidolgoznia egy hiteles szabályozási rendszert. A volt konzervatív politikus e véleménye ütközik Cameron miniszterelnök álláspontjával. A brit kormányfő ugyanis a vizsgálóbizottság életre hívását bejelentő tavaly júliusi sajtóértekezletén kijelentette: a történtek világossá teszik, hogy a brit sajtó jelenlegi önszabályozási rendszere nem működik, a PCC "kudarcot vallott", és ezért teljesen új szabályozási rendszerre van szükség.