16:00, December 10.
Marokkó 0
Portugália 0
al-Tumama Stadion Negyeddöntő
20:00, December 10.
Anglia 0
Franciaország 0

A Lomnici-riport készítője kitálalt

2012.01.24. 21:15 Módosítva: 2012.01.24. 22:01
Nagy Navarro Balázs szakszervezeti vezető részleteket olvasott fel abból a levélből, amit a Lomnici-riport készítője küldött az NMHH-nak. Ezek alapján a riportert közvetlen főnöke utasította arra, hogy ne mutassa a főbírót, mégis a riporter kapott figyelmeztetését, és szerződését sem hosszabbították meg.

Nagy Navarro Balázs, tévés szakszervezeti vezető keddi sajtótájékoztatóján felolvasta azt a levelet, amelyet a kitakarás miatt elhíresült Lomnici-riport készítője írt az NMHH-nak. A levél alapján a riporter azt az utasítás kapta a riport forgatása előtt, hogy „ha másként nem megy, húzzál zsákot a Lomnici fejére, mert még vágóképben sem látszódhat a riportban".

Nagy Navarro szerint a riporter ekkor visszakérdezett, hogy mégis hogyan forgasson riportot egy sajtótájékoztatóról a házigazda bemutatása nélkül, de a válasz annyi  volt, hogy oldja meg. "Most mondta a főnök a telefonban, hogy ennek így kell lennie. Nem emlékszel Mádl temetésére? Amikor a köztársasági elnök karon fogva érkezett a temetésre Lomnicivel, és a vágóképben lement a délutáni híradóban? Élő Gábor sikítófrászt kapott, üvöltött, hogy szedjék ki ezt az embert a híradójából. Annak az adásnak a szerkesztője már nem dolgozott itt az esti híradóra" -figyelmeztette akkor a levél szerint a szerkesztő a riportert.

A riporter szerint a főnökei együttesen döntötték el, hogy a képet kinagyítják, így Tőkés László mögött nem látszik majd Lomnici, de a vágónak nem adtak egyértelmű utasítást, így ment le végül a főbíró arcát kiblőrözve a riport.

A riporter az eseményekről többször is beszámolt írásban a feletteseinek, mégis ő kapott figyelmeztetést az MTV vezérigazgatójától, Böröcz Istvántól. A riporter egyébként azóta már nem dolgozik a Híradónál, más műsorokhoz irányították át, és szerződését sem hosszabbították meg.

A teljes levelet nem hozta nyilvánosságra a televíziós szakszervezeti vezető, mivel a riporter egyelőre ehhez nem járult hozzá.

Eltakarták

December 3-án a Duna TV este 6 órás és az MTV félnyolcas Híradójában kiretusálták Lomnici Zoltán egykori főbírót Tőkés László háta mögül. Elsőként december 6-án az Index írta meg az esetet. Az MTVA belső vizsgálata három ember felelősségét állapította meg az ügyben, a tudósítást készítő riportert, az aznapi vezető vágót és a Duna TV aznapi felelős szerkesztőjét vezérigazgatói figyelmeztetésben részesítették múlt csütörtökön.

Az ügy miatt tiltakozott még Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő is, aki ugróiskolát rajzolt az MTI Hírcentrum székháza elé, és ezért kezdtek éhségsztrájkba az MTV gyártóbázisa előtt Nagy Navarro Balázs szakszervezeti vezető. Az egyre dagadó botrány miatt végül december 15-én azonnali hatállyal felmondtak Élő Gábornak, az MTI Hírcentrum vezetőjének.

Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója ezzel egyidőben felmentette Papp Dánielt, az MTVA hír- és háttér vezetése alól. Papp Dániel az alap munkavállalója maradt, és egyelőre továbbra is ő tölti be a közmédia közéleti műsoraiért felelős főszerkesztői posztot.  • Hírek
  • Hírek