Ma vizsgálják a Klub Rádió ügyét Brüsszelben

2012.01.24. 11:33
A magyar médiatörvény mellett az utóbbi hónapok magyar médiaügyeivel is foglalkozik majd Neelie Kroes EB-alelnök munkacsoportja. Kroest most különösen érdekli a Klub Rádió ügye, tavaly ő volt az, aki a médiatörvény megváltoztatására kényszerítette a magyar kormányt.

A magyarországi médiahelyzetről is tanácskozik szerdai brüsszeli ülésén az a magas szintű munkacsoport, amelyet Neelie Kroes európai bizottsági alelnök hozott létre tavaly októberben a médiaszabadság és a médiapluralizmus európai uniós helyzetének áttekintése céljából.

Kroes a múlt héten Navracsics Tibor miniszterelnök-helyetteshez, közigazgatási és igazságügyi miniszterhez írt levelében erősítette meg a médiapluralizmus és -szabadság magyarországi helyzetével kapcsolatos aggodalmait. Szóvivője, Ryan Heath szerint közölte: Kroes a levélben hangsúlyozni kívánta, hogy a médiaszabadság és médiapluralizmus "nem csupán az uniós és a nemzeti jog technikailag helyes alkalmazását jelenti, hanem - ami ennél fontosabb - ezeknek az alapvető elveknek a gyakorlati alkalmazását és előmozdítását is".

A Klubrádióval is foglalkoznak

Neelie Kroes
Neelie Kroes
Fotó: Philippe Lopez

Brüsszeli bizottsági közlések szerint várható, hogy a munkacsoport január 25-i ülésén a magyar médiapluralizmus általános helyzete, illetve a médiatörvény egyes rendelkezéseit alkotmányellenesnek minősítő tavaly december 19-i alkotmánybírósági döntés mellett várhatóan szóba kerül a magyar rádiós frekvenciák pályáztatásának gyakorlata, a Klubrádió ügye.

Levelében Kroes "erőteljesen sürgette", hogy a magyar kormány hajtsa végre a szóban forgó alkotmánybírósági döntést, amelynek értelmében az újságírók azonnali érvénnyel titokban tarthatják forrásaikat. Május 31-ig kell végrehajtania a parlamentnek az egyéb változtatásokat, beleértve annak a kötelezettségnek az eltörlését, hogy a nyomtatott és az online médiának engedélyt kell kérnie a nyilatkozótól az általa tett nyilatkozatok közzétételére.

A rádiófrekvenciák engedélyezését illetően Kroes megállapította: a nemzeti kormányok az uniós jog értelmében jogosultak ugyan megfogalmazni az engedélyezés közérdekű feltételeit, de az odaítélési folyamatnak objektívnek, átláthatónak, diszkriminációtól mentesnek és arányosnak kell lennie. Felhívta a figyelmet arra, hogy az EU nem korlátozza a kiadható engedélyek számát, a választás a magyar kormányé. A bizottsági alelnök hisz abban, hogy minél több versenylehetőséget kell nyitni, és a levélben "bátorította" a magyar hatóságokat további rádiós műsorszórási engedélyek kiadására.

Az NMHH szerin nem kérdezték

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa hetekkel ezelőtt konzultációt kezdeményezett a munkacsoporttal annak érdekében, hogy annak tagjai még soros ülésük előtt "első kézből, a leghitelesebben tájékozódhassanak az őket érdeklő kérdésekben". Az NMHH a kérdéses témákban tájékoztató anyagokkal is segítette a munkacsoportot, abban bízva, hogy a hiteles információkkal sikerül eloszlatni az aggodalmakat.

"Ugyanakkor a hatóság a mai napig egyetlen konkrét kérdést sem kapott a munkacsoport részéről" - közölte a múlt szerdán az NMHH.