Neelie Kroes támogatja a Klubrádió elnökét

2012.01.24. 19:48 Módosítva: 2012.01.24. 22:01
Neelie Kroes, a digitális és médiaügyekkel foglalkozó EU-biztos, az Európai Bizottság médiaügyekben illetékes alelnöke találkozott Arató Andrással, a Klubrádió elnökével, és megígérte neki: továbbra is arra bátorítja a magyar kormányt, hogy "demokratikus módon cselekedjen". A Médiatanács bízik abban, hogy a munkacsoport a magyar hatóság álláspontját is meghallgatja - közölte az NMHH szóvivője.

Kroes keddi közleményében kitért arra, hogy a Klubrádió számos politikai és gyakran bíráló hangvételű kommentárt közöl, és csak 2011-ben nyolc helyi frekvenciáját vesztette el.

"Ezek a tények aggodalommal töltenek el a magyarországi médiaszabadságot és médiapluralizmust illetően" - mondta Kroes. Hozzátette: nem pusztán a nemzeti és az európai jogszabályalkotás technikailag korrekt alkalmazásáról van szó, hanem inkább arról, hogy ezeket az alapelveket miként lehet működésbe hozni.

000 Par6766120
Fotó: Georges Gobet

Az EU-biztos utalt arra, hogy José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a múlt héten az Európai Parlamentben felszólalva arra ösztönözte a magyar kormányt, hogy felelősen és demokratikus módon, minden magyar állampolgár érdekében cselekedjék.

Kroes munkacsoportja arra keresi a választ, vajon a Médiatanács azon döntése, mely szerint a Klubrádiótól márciustól elveszik a frekvenciáját, az európai törvénykezésbe ütközik-e, különös tekintettel arra a 2002-ben kelt szabályozásra, amely rendelkezik az elektronikus hírközlés hálózatainak és szolgáltatásainak engedélyezési eljárásairól.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa már kétszer ajánlotta fel együttműködését a digitális és médiaügyekkel foglalkozó EU-biztos munkacsoportjának, ám érdemi választ erre még nem kapott - reagált az NMHH szóvivője a biztos közleményére. Kiricsi Karola szóvivő közölte: a Médiatanács még mindig bízik abban, hogy az európai biztos a magyar hatóságot is meghallgatja, és nem csak az egyik féllel konzultál. Amennyiben ez megtörténik, akkor Neelie Kroes és munkatársai is meggyőződhetnek arról, hogy Magyarország jogállam, ahol nem lehet rádiókat betiltani vagy a rádióktól frekvenciákat elvenni - mondta a szóvivő.

Kiricsi Karola emlékeztetett arra is, hogy a Klubrádió frekvenciáját sem vette el senki, adása ma is fogható. A rádió engedélye 12 év után lejárt, a Médiatanács a frekvenciát a jogszabályoknak megfelelően, átlátható, világos feltételekkel megpályáztatta, és ezután hirdette ki a pályázat nyertesét. A döntés ellen a Klubrádió, a bírósághoz fordult jogorvoslatért. A hatóság döntésének alátámasztására minden formai és tartalmi adat rendelkezésre áll.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szóvívője szerint csak nyolcmillióval kellett volna többet ajánlania a Klub Rádiónak, hogy elnyerje régi frekvenciáját. Volt is rá pénzük, hiszen 120 millió forint támogatást kaptak a hallgatóktól.

Az MSZP szerint a médiatörvény következményeként a médiatanács elnökét és tagjait a Fidesz delegálta, "tehát ma a magyar sajtót fideszesek felügyelik, és a közszolgálati médiát pedig irányítják is".  Ez a testület döntött arról, hogy "az egyetlen közéleti politikai műsorokat sugárzó nem kormánypárti magyar rádió ne szólhasson tovább".

Selmeczi Gabriella a Fidesz szóvivője közleményében azt írta: "a külföldi és hazai nyomásgyakorlók" nem kevesebbet kérnek, mint hogy a hatályos magyar törvények és a tisztességes gazdasági verseny szabályainak ellenében valaki csak azért, mert ők támogatják, előnyhöz juthasson. Ez az összes európai egyezménnyel, az európai értékekkel szemben áll. "

Ha valaki pályázik egy frekvenciára, akkor olyan ajánlatot kell beadnia, amellyel nyerni tud - hangsúlyozta a Fidesz szóvivője, hozzáfűzve, hogy "ha töredékét akarja fizetni, mint valaki más, akkor hiába állnak mögé a szocialisták vagy bárki a világ bármely tájáról, a hatóság nem hághatja át a magyar jogrend határait, és nem sértheti meg a tisztességes verseny szabályait. Ebben a versenyben a szabályok szerint kell nyerni, nem pedig politikai kapcsolatok révén". Mint fogalmazott, "éppen ezt a mutyi országot szeretnénk végre magunk mögött hagyni".