Nyilvános a Kunigunda úti MTV-székház adásvételi szerződése

2012.01.27. 15:21
A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezetése 48 órán belül saját honlapján nyilvánosságra hozza a Kunigunda útjai székház adásvételi szerződését, közölte a kommunikációs igazgatóság pénteken, azt követően, hogy a bíróság erre kötelezte a céget.

Az MTVA-t a Fővárosi Törvényszék kötelezte az óbudai épülettömb adásvételi szerződésének nyilvánosságra hozására. A döntést Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója megelégedéssel vette tudomásul, és nem fog fellebbezni a határozat ellen: "Ritka eset, amikor annak örülünk, ha a bíróság a velünk szemben állónak ad igazat." A vezérigazgató fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a legteljesebb nyilvánosságra törekednek minden szerződés ügyében, szemben a korábbi gyakorlattal: "Az adófizetőknek joguk van tudni, hogy mire költjük a pénzüket. Nekünk pedig fontos, hogy megmutassuk, hatékonyan, takarékosan és fegyelmezetten gazdálkodunk".

A szerződés szerint az MTVA mai áron számolva 93 milliárd forinttal olcsóbban veszik meg a székházat, mintha a 2007-ben negyven évre megkötött szerződést folytatták volna. A Wing Zrt. tulajdonában lévő Millennium Média Kft. által 2007-ben megkötött bérleti szerződés hátrányos volt a magyar állam és az adófizetők számára. A szerződés szerint az épületet 40 évig kellett volna bérelni, ezt követően a bérleti időszak lejártával sem került volna a Magyar Állam tulajdonába. Ráadásul a 2007-es megállapodás a végleges vételárról való megegyezést csak az akkori piaci árakon tenné lehetővé.

Az MTVA vezetése 2010 őszén kezdett tárgyalásokat a székház tulajdonjogának visszaszerzéséről, hogy ezáltal hosszútávon rendezze a közszolgálati médiarendszer központi létesítményének tulajdonviszonyát. A 2007-es, számos előnytelen feltételtől terhelt bérleti konstrukció fenntartása a közmédiumoknak és közvetve az adófizetőknek a 40 év alatt összesen több mint 550 millió euróba, mai árfolyamon számolva 160 milliárd forintba került volna, ami a közmédia súlyos eladósodásához vezetett volna, a tulajdonjog megszerzése nélkül.

A tavaly nyáron aláírt megállapodás alapján az MTVA-nak lehetősége nyílik arra, hogy 2013 decemberéig visszaszerezze a székház tulajdonjogát és ez által megvalósulhasson a közmédiumok földrajzilag egységes, a működés költséghatékonyságát és magas színvonalát biztosító elhelyezése. A kialkudott és megállapodásba foglalt feltételek szerint az MTVA 110 millió eurós vételáron juthat hozzá a székház és gyártóbázis ingatlanegyütteséhez. A megállapodás ezen túlmenően rendezi az MTV Zrt. korábban felhalmozott 13 millió eurós adósságát, valamint a szerződés részét képezi két szomszédos ingatlan tulajdonjogának megszerzése is, amelyek a hosszú távú fejlesztések és valamennyi közmédium egy helyen történő elhelyezése érdekében szükségesek. Így a tranzakció összértéke 140 millió eurót tesz ki. Az MTVA ezzel a megállapodással 310 millió eurót spórolt az adóforintokból.

Az MTVA már a megállapodás aláírását követő napokban jelezte, hogy haladéktalanul eleget tesz a nyilvánosságra hozatali kötelezettségének, amint annak feltételei biztosítottak. A Kunigunda útján található komplexum nemzetbiztonsági védelem alá eső létesítménynek minősül. A közmédia saját hatáskörben nem dönthetett a nyilvánosságra hozatal kérdéséről. Az illetékes hatóságok eljárása lezárult, amely megállapította, hogy az érintett szerződések nem tartalmaznak biztonsági kockázatot jelentő részt, így a bíróságnak kellett döntenie a nyilvánosságra hozatal kérdéséről.  • Hírek
  • Hírek