Roma újságírókat képez az EU

2012.02.03. 11:03
Fiatal roma újságírók és médiaszakos hallgatók jelentkezhetnek arra a féléves programra, amelynek során márciustól az Európai Unióról és a roma integrációról szerezhetnek ismereteket.

Az Európai Unió által finanszírozott program célja, hogy elősegítse a romák társadalmi integrációját, egy európai uniós ügyekben tájékozott roma újságírói közösség megerősödését.

A projekt megvalósítója a Független Médiaközpont, amely pályázatot hirdet roma újságírók és médiaszakos hallgatók számára a március 1-től – augusztus 31-ig tartó programban való részvételre. A programra olyan 18-30 év közötti, érettségizett roma fiatalok jelentkezését várják, akik újságírói képzettséggel rendelkeznek és/vagy legalább egy hónapot dolgoztak már szerkesztőségben. A program időtartama alatt a résztvevők kisebb összegű hozzájárulásban részesülnek.

A programba beválasztott tíz roma újságíró a fél év alatt 100 órás képzést kap, a foglalkozások tematikája átfogja az Európai Unióval kapcsolatos, és újságírói szempontból fontos ismereteket, az uniós roma stratégiát és az ehhez illeszkedő magyarországi roma stratégiát, a társadalmi integráció kiemelt területeit.

Külön előadás-sorozat foglalkozik majd a roma kultúrával, történettel és a releváns kutatásokkal, a média és a roma újságírók szerepével. A résztvevők ezen kívül a közélet és a kultúra neves képviselőivel találkoznak, ellátogatnak intézményekhez, civil szervezetekhez, valamint egy-egy témát áttekintő kerekasztal-beszélgetéseken vesznek részt.

A program kiemelten gyakorlatközpontú. A foglalkozásokkal párhuzamosan a résztvevők heti 16 órás gyakorlaton vesznek részt az országos és a regionális média szerkesztőségeiben, ahol híreket, tudósításokat, interjúkat és riportokat készítenek újságíró és szerkesztő mentorok irányításával.

A képzésre február 13-ig lehet jelentkezni a Független Médiaközpont honlapján lévő jelentkezési lapon.