Jövő héten dönt az NMHH a Klub Rádió hosszabbítási kérelméről

2012.02.05. 16:07
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a jövő hét első felében dönt arról, hogy a 95,3 MHz frekvenciát a Klubrádió újabb 60 napig ideiglenesen használhatja-e. A Klubrádió jelezte, a bíróság döntéséig újabb ideiglenes engedélyt kértek a médiahatóságtól.

Az ügy előzménye, hogy a Klubrádió frekvenciajogosultsága 2011 februárjában lejárt; a hatóság tavaly megpályáztatta a frekvenciát, amelyet az eljárásban az Autórádió Kft. nyert el. A Klubrádió jogorvoslattal élt a médiatanács határozatával szemben.

Elnapolta a bíróság

A médiatanács február 1-jén, a jogszabályban biztosított lehetőségével élve kiegészítette a Budapest 95,3 MHz rádiós jogosultság pályázati eredményéről szóló határozatának indokolását. A kiegészítés nem érinti ugyan a pályázat eredményét, ám emiatt a Fővárosi Táblabíróság az ügy - eredetileg február 6-ára tervezett - tárgyalását elnapolta.

Vicsek Ferenc, a Klubrádió főszerkesztője az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében ugyanakkor azt írta, hogy a médiatanács azért egészítette ki a döntést, mert "a saját eredeti határozatában jogsértést talált".

Kiricsi Karola erre utalva azt mondta, nem igaz, hogy az eredeti határozat jogellenes. Arra mutatott rá, hogy a médiatanácsnak lehetősége van saját határozatának kiegészítésére. Közölte, sem az Országos Rádió és Televízió Testület korábbi évtizedes gyakorlata, sem pedig a médiatanács eddigi gyakorlata szerint a határozatnak nem kell tartalmaznia a műsorterv szubjektív értékelését. Mint mondta, ez részükről csak egy kiegészítést jelentett azzal a céllal, hogy a pályázók részletesebben megismerhessék a döntés hátterét.

A szóvivő emlékeztetett az NMHH korábbi közlésére, amely szerint az új határozat indokolása minden pályázó számára világosabban, egyértelműbben és részletesebben fejti ki, hogy e kategóriában a médiatanács a döntés meghozatalakor milyen szempontok alapján értékelte az általuk és versenytársaik által benyújtott pályázatokat.

Árulják az Autórádió Kft.-t?

Egyelőre nem tudni, hogy mennyiben fogja befolyásolni az NMHH frekvencia-hosszabbítási döntését az, hogy az Autórádió Kft. képviselői a pályázat elnyerése óta elérhetetlenek, sőt a Klub Rádió állítása szerint megkeresték őket azzal, hogy eladnák a céget - és ezzel az elnyert frekvenciát is - 200 millió forintért.

Az Autórádió Kft. mögött a médiahatóság felé tetemes adósságot felhalmozó Roxy Rádió áll, sőt állítólag az eddig még nyilvánosságra sem hozott pályázatban az adó lehetséges nevei között megemlítik a Roxyt is.

Arra, hogy a Roxy Rádió tulajdonosai állnak az Autórádió Kft. mögött, csak annyi utal, hogy a nyertes pályázó Autórádió többségi tulajdonosa és egyben egyik ügyvezető igazgatója, Tamás Hajnalka a Roxy Rádió ukrán tulajdonosának a közeli munkatársa.