Móric
9 °C
15 °C

Több magyar nyelvű médiatartalmat akar az RMDSZ

2012.02.16. 12:47
Az Új Magyar Szó bukaresti napilap szerint a magyar nyelvű közszolgálati rádió- és televízióadások műsoridejének megnövelése is szerepel majd abban a koalíciós megállapodásban, amelyet várhatóan a jövő héten írnak alá a Mihai Razvan Ungureanu kormányát támogató politikai alakulatok.

Közelebb kerülhet a romániai magyarság ahhoz a törekvéséhez, hogy egész napos magyar nyelvű közszolgálati televíziós és rádiós műsorral rendelkezzék. Az Új Magyar Szó (ÚMSZ) bukaresti napilap kérdésére Borbély László, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikai alelnöke megerősítette, a jövő héten aláírandó koalíciós szerződésben a kisebbségeknek szánt közszolgálati rádió és tévéműsorok műsoridejének megnövelése is szerepel.

Az RMDSZ programjában egyébként szerepel a cél, hogy a közszolgálati adók egész napos regionális rádió- és televízióadásokat biztosítsanak a nemzeti kisebbségek nyelvén. Az RMDSZ ezt a célt a létező regionális televízió- és rádióstúdiók magyar adásainak sorba fűzésével és egy külön csatornán biztosított nézhetőségével, hallgathatóságával szeretné megvalósítani.

Az Ungureanu-kormány programja szerint a kormányzat „fontosnak tartja a tévés és rádiós frekvenciák hatékonyabb kihasználását azon állami tulajdonú kereskedelmi társaságok intézményes összehangolása révén, amelyek a kommunikációs folyamatban érintettek”.  Szász Attila, aki nemrég az Országos Audiovizuális Tanácsból (CNA) lépett ki, hogy a Marosvásárhelyi Rádió megbízott főszerkesztő-helyettesi tisztségét foglalhassa el az ÚMSZ-nek elmondta: ebben az ügyben politikai megerősítésre van szükség. Az Országos Hírközlési Hatóságnak kell ugyanis jóváhagynia a szabad frekvenciákat, amelyekkel a marosvásárhelyi, illetve a kolozsvári rádió magyar nyelvű műsorai külön frekvenciára költöznének.

Turos Lóránd, a Román Rádiótársaság műsorainak sugárzásáért felelős Országos Rádiókommunikációs Társaság kereskedelmi igazgatója az ÚMSZ-nek elmondta: a technikai feltételek adottak, csupán a hírközlési hatóság jóváhagyása hiányzik. Romániában mind a közszolgálati rádió, mind a közszolgálati televízió a bukaresti, kolozsvári, marosvásárhelyi és temesvári stúdiójából sugároz magyar nyelvű műsorokat.