Murdoch új vasárnapi lapot indít

2012.02.17. 16:57
Új vasárnapi brit lapot indít a telefonlehallgatási botrány miatt szinte egyik pillanatról a másikra felszámolt News of the World helyett Rupert Murdoch.

Rupert Murdoch pénteken Londonban közölte, hogy az új lap a The Sun bulvárlap vasárnapi változata lesz, The Sun on Sunday címmel, és "nagyon rövid időn belül" megjelenik.

A News of the World az ausztrál-amerikai nagyvállalkozó brit sajtóbirodalmának hétvégi lapja volt, és gyakorlatilag a The Sun vasárnapi testvérlapjának számított. A Murdoch-csoport brit újságportfoliójába tartozik még a tekintélyes The Times és vasárnapi változata, a The Sunday Times is.

A globális sajtó- és médiacsoport nagy-britanniai érdekeltsége, a News International a News of the World botrányának tavaly nyári kirobbanása után azonnali hatállyal felszámolta a 168 évvel korábban alapított vasárnapi bulvárlapot, amely 2,5 milliós átlagos példányszámával és csaknem 8 milliós olvasótáborával a világ legnagyobb angol nyelvű vasárnapi tömeglapja volt. A News of the World 1843 óta tavalyi felszámolásáig minden hétvégén megjelent.

A lap bezáráshoz vezető súlyos sajtóetikai botrányt közvetlenül az robbantotta ki, hogy kiderült: a News of the World - sztorivá gyúrható exkluzív értesülések reményében - néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves angol kislány, Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség még nagy erőkkel kereste.

A hatósági gyanú szerint a News of the World ezenkívül legalább négyezer magánszemély és közéleti személyiség, köztük az iraki és az afganisztáni frontokon elesett katonák és hozzátartozóik, valamint a 2005. júliusi londoni terrortámadásban meghaltak és családtagjaik mobiltelefonjait is lehallgathatta.

Az ügyben jelenleg több szerteágazó vizsgálat folyik, amelyek kiterjednek most már arra a gyanúra is, hogy a Murdoch-lapok bizalmas információk fejében rendőröket, kormányzati tisztviselőket fizettek le az elmúlt években.

A párhuzamosan zajló rendőrségi vizsgálatok során eddig összesen 36 személyt vettek őrizetbe. Köztük van a The Sun tíz egykori és jelenlegi munkatársa, valamint Andy Coulson, David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök korábbi sajtófőnöke, aki egykor a News of the World főszerkesztője volt.

Coulson foglalkoztatása miatt Cameron az ellenzék támadásainak pergőtüzébe került, mivel az egykori főszerkesztőről köztudott volt érintettsége a News of the World korábbi botrányos lehallgatási ügyeiben is. Az ezekről előkerült újabb bizonyítékok miatt Andy Coulsonnak már tavaly januárban távoznia kellett a Downing Streeten betöltött kommunikációs igazgatói állásából.