Új győztest kell hirdetni a 95,3-as frekvenciára

2012.03.14. 11:41 Módosítva: 2012.03.14. 13:42
A bíróság részben hatályon kívül helyezte a Klubrádió 95,3-as frekvenciájára kiírt pályázat azon határozatát, mely az Autórádió Kft.-nek ítélte a frekvenciát. A bíróság új eljárásra kötelezte a médiahatóságot. A másodfokú döntés ellen fellebbezésnek helye nincs.

A Klubrádió és az NMHH bírósági tárgyalása reggel 10 órakor kezdődött. A tárgyaláson a Fővárosi Táblabíróság úgy döntött, hogy alaki okok miatt részben hatályon kívül helyezi a médiahatóság azon határozatát, mely az Autórádió Kft.-nek ítélte a 95,3-as frekvenciát.

Alakilag érvénytelen az Autórádió pályázata

A Fővárosi Ítélőtábla Közigazgatási Kollégiumának tanácsvezető bírónője a döntést többek között azzal indokolta, hogy az Autórádió Kft. pályázata alakilag érvénytelen volt, mert nem írta alá annak minden oldalát.

Az ítélőtábla a hatályon kívül helyezett részben új eljárásra kötelezte a médiatanácsot. A médiatanácsnak a pályáztatást nem kell megismételnie, de új határozathozatala során az érvénytelenséget vizsgálnia kell, és új döntést kell hoznia a nyertest illetően. A pályázati pontozás értelmében az Autórádió 66, míg a második legmagasabb pontszámot elért Klubrádió 65 pontot kapott a lehetséges 71-ből.

A Klub Rádió ügyvédje, Stock Richárd, aki jogi vezérigazgató-helyettesként védte a rádiót, az Indexnek elmondta, a bíróság határozata azt jelenti, hogy mivel az Autórádió Kft. pályázata alakilag érvénytelen volt, azt ki kellett volna zárnia a médiahatóságnak, ezért a bíróság ezt a pályázati eredményt hatályon kívül helyezte, amiből az következik, hogy a médiahatóságnak új győztest kell kihirdetnie. Stock Richárd szerint "most addig a pillanatig léptünk vissza be a történetben, amikor az alakilag érvényes pályázatok között új győztest kell kihirdetni. Ez nem lehet más, mint a 2. legtöbb pontszámot elért Klub Rádió, annak ellenére, hogy nem az történt, hogy a bíróság a Klub Rádiót nevezte volna meg győztesnek".

Az Index szerette volna reagáltatni a döntésre az NMHH-t, de nem kívántak nyilatkozni lapunknak, mint mondták, délután sajtóközleményt adnak ki az ügyről. A sajtóközlemény szerint " a Médiatanács bizonyos volt benne, a bírósági ítélet pedig igazolta, hogy a Budapest 95,3 MHz-es frekvencia nem a Klubrádió kizárólagos tulajdona. A tárgyalás során bizonyossá vált, hogy a pert elindító Klubrádió olyan hiba miatt támadta versenytársát, amihez hasonlót maga is elkövetett. Ez a tárgyaláson is elhangzott. A bíróság mai jogerős döntése alapján valószínűsíthető, hogy kérdésessé válik több rádió pályázatának érvényessége is".

Hosszabbítást kaptak

Mint ismert, a médiahatóság tavaly nyáron megpályáztatta a 95,3-as frekvenciát, amelyet cecemberben az Autórádió Kft. nyert el hét évre. A Klubrádió jogorvoslattal élt a médiatanács határozatával szemben.

A bíróság tartalmilag nem vizsgálta az Autórádió Kft. pályázatával szemben felmerült kifogásokat, mert pályázatuk alakilag nem felelt meg a kiírásnak. Ugyanakkor a Klubrádió álláspontja szerint az Autórádió Kft. 75 millió forintos ajánlata nem tartalmazhatott reális üzleti tervet, továbbá a médiahatóság döntésében az úgynevezett szubjektív pontok közül - amelyek a műsorterv szakmai színvonalát voltak hivatottak díjazni - a Klubrádió a maximális 12 pontot kapta, míg az Autórádió Kft., amelynek műsortervében fele annyi beszélő tartalom szerepelt, pontosan annyit, kilencet, amennyivel összességében egy pont előnnyel első lehetett. A kilenc pont szavakba foglalt indoklásában a budapestieknek nyújtandó kiemelkedő szolgáltatás szerepelt, vagyis az, amiért már kaptak úgynevezett objektív 20 pontot. Tehát a Klubrádió szerint ugyanazért kétszer voltak díjazva, ami törvénytelen - nyilatkozta korábban Arató András vezérigazgató a Népszabadságnak.

A médiatanács február 1-jén kiegészítette a Budapest 95,3 MHz rádiós jogosultság pályázati eredményéről szóló határozatának indokolását. A kiegészítés nem érintette ugyan a pályázat eredményét, ám annak érdekében, hogy az új indoklást áttekinthessék a Fővárosi Táblabíróság az ügy - eredetileg február 6-ára tervezett - tárgyalását március 14-re napolta el.

A Klub Rádió sugárzási engedélye a 95,3-as frekvencián február 7-én járt volna le, ám azt a rádió kérésére az NMHH újabb 60 nappal meghosszabbította.

A Médiatanács fellebbezhet a 92,9-es döntés ellen

Mint ismert, a Klub Rádió pert indított a 92,9-es frenkvenciáért is, melyet első fokon megnyert a Fővárosi Törvényszéken február 28-án. A bíróság álláspontja szerint az NMHH-nak szerződést kellett volna kötnie a Klub Rádióval, miután az ORTT őket hirdették ki győztesnek. A Fővárosi Törvényszék ítéletével tulajdonképpen létrehozta a Klubrádió műsorszolgáltatási szerződését a 92,9 MHz-es frekvenciára.

Arató András, a Klub Rádió vezérigazgatója kedden a Reggeli Gyors című műsorban elmondta, az ítélet kézbesítését követően van 15 nap arra, hogy bármelyik fél fellebbzést nyújtson be. "Ez a kézbesítés a Klubrádiónál hétfőn megtörtént, a Médiatanács - hírek szerint - pénteken megkapta a bíróság véleményét és innentől kezdve lép életbe a 15 napos fellebbezési idő". Arató szerint, ha jogkövető magatartást tanúsít a hatóság, akkor nem viszi tovább az ügyet.