Lemond ősszel a BBC vezérigazgatója

2012.03.20. 09:30

Mark Thompson, a BBC brit közszolgálati médiatársaság vezérigazgatója hétfőn megerősítette, hogy a 2012-es londoni olimpiai játékok után lemond posztjáról . Az 54 éves Thompson-t 2004-ben nevezték ki a BBC élére. Nyolc évig töltötte be a vezérigazgatói pozíciót, amellyel az 1970-es évek óta a leghosszabb ideig állt a brit műsorszolgáltató élén. Vezérigazgatóként ő felelt a BBC teljes szolgáltatásában (rádió, televízió, online kiadás) világszerte dolgozó 20 ezer alkalmazottért. A pozícióra esélyesek közt található a többi közt Helen Boaden hírigazgató, és Caroline Thomson, a BBC egyik vezető beosztású munkatársa; személyükben először állhat nő a műsorszolgáltató élén.

A sikeres pályázó azonban kisebb fizetésre számíthat Thompson 671 ezer fontos fizetésénél, mivel kilátásba helyezték a felsővezetők bérének hosszú távú csökkentését. Thompson távozásának pontos időpontja nem ismert, mindössze annyit tudni, hogy a 2012-es londoni olimpia és II. Erzsébet brit királynő beiktatásának jubileumi ünnepsége után fog lemondani.

Lord Patten, a brit közszolgálati médiatársaságot irányító testület, a BBC Trust elnöke közleményében úgy fogalmazott, hogy a vezérigazgató kiemelkedő vezető volt, aki traumatikus időszakban vette át a BBC vezetését, de minőségi munkával növelte a vállalat hírnevét, illetve nagy hangsúlyt fektetett a műsorszolgáltató digitális jövőjére. Thompson munkássága alatt a BBC több száz alkalmazottjától vált meg, és csökkentette internetes, valamint magazinműsorokkal összefüggő működését.