A Médiatanács felajánlja szakmai segítségét az Európa Tanács szakértőinek

2012.03.21. 23:15
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa felajánlja szakmai segítségét az Európa Tanács (ET) szakértőinek, és kívánatosnak tartja, hogy az ET magyar médiaszabályozásról készítendő elemzése végső formájában elfogulatlan és kellően alapos legyen.

Az NMHH arra reagált, hogy az ET előzetes megállapítása szerint a magyar médiaszabályozás jelenlegi keretei nem garantálják a politikai befolyásolástól való függetlenséget. Az ET fő feladatának a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartása feletti őrködést tekinti, véleményük szerint a médiatanács tartalomszabályozását nem eléggé világos fogalmakkal írják le, és ez félreértelmezésekre adhat okot, valamint nem biztosított eléggé az újságírói források védelme.

A NMHH üdvözölte, hogy az ET elemzést készít a magyar médiaszabályozásról, de felhívta a figyelmet: egy adott állam médiaszabályozása nem ismerhető meg pusztán a médiatörvény szövegéből. A pontos ismeretekhez – többek között – tisztában kell lenni a törvényszövegben szereplő fogalmak pontos jogi jelentésével, a joggyakorlattal, az alkotmányosság államról államra változó normáival. A hatóság hangsúlyozta: fontosnak tartja, hogy az elemzés ne alkalmazzon kettős mércét, és azok a magyar médiaszabályozásbeli megoldások, melyek Európa számos más országában is léteznek, egyenlő megítélés alá essenek.

A hatóság megjegyezte: az ET előzetes jelentése némi aggodalmat kelt e szempontok érvényesülését illetően. A kiegyensúlyozott tájékoztatás szabályát például annak ellenére is bírálja a jelentés, hogy az Európa legtöbb országában a magyarhoz hasonló formában létezik - tette hozzá. A valós helyzetértékeléshez, a megalapozott értékítélethez a szabályozás evolúciójának az állomásait is ismerni kell. Miközben például az előzetes jelentés kárhoztatja az újságírói forrásvédelem jelenlegi szabályait, nem tesz említést arról, hogy a büntetőeljárásokban éppen az új szabályozás teremtette meg a forrásvédelem lehetőségét - fűzte hozzá a közlemény.

Az ET elemzői felhívták a figyelmet: a magyar Alkotmánybíróság tavaly decemberben döntést hozott a médiacsomaggal kapcsolatban, és e döntés nyomán új törvénymódosító javaslatok várhatóak az alkotmánybírósági elvárások teljesítése érdekében. Az ET elemzése ezért előzetes jellegű, és csak akkor fogják véglegesíteni, amikor a módosítási javaslatok is a strasbourgi testület elé kerülnek. Az ET szakértői az európai emberi jogi egyezmény 10. cikkének - vagyis a véleménynyilvánítás szabadságának - érvényesítése szempontjából elemezték a magyar médiaszabályozást.