Eladó a Variety

2012.03.24. 09:03
Eladósorba került az egyik legrégebbi és legpatinásabb hollywoodi médiaszaklap, a Variety. A lap tulajdonosa a Reed Business Information jelenleg úgy 30-35 magazin és hetilap kiadásával foglalkozik, tavaly 5, 2009-ben 3 újságot adott el, és csak azokat tartotta meg, amik szerintük hosszútávon is hasznot termelhetnek - a Variety ezek szerint nem tartozik közéjük. A lap több mint 100 éve számol be a film-, tv- és médiaipar napi eseményeiről, a Hollywood Reporter mellett évtizedeken át a legelismertebb és legmértékadóbb hollywoodi hírforrásnak számított.

Az RBI hivatalos közleménye szerint a papíralapú portfóliójuk eladásával az online piacra koncentrálnak majd, amin az elmúlt öt évben igen erős konkurencia jelentkezett, többek között a mára már meghatározó forrássá váló Deadline Hollywood is. A Deadline tulajdonosa, Nikki Finke már tavaly jelezte blogjában, hogy a Variety idén áprilisra eladósorba kerül, megjegyezve, hogy nem ez az első alkalom, amikor az RBI megpróbálja eladni a lapot: 2008-ban fél éven át árulták, de különösebb érdeklődés nem mutatkozott iránta, és rendkívül drága is volt.

A Variety az elmúlt két évben nagy változásokon ment át, a napilap egyre vékonyabb lett, az újságírók egyre inkább az online tartalomszolgáltatásra fókuszáltak, viszont a lap tulajdonosai nem tudták megtartani azokat a mértékadó figurákat, akik a lap fénykorában azt a szakma csúcsára emelték.

A lap hitelességét egyre többször kérdőjelezték meg, egy nemrég elvégzett felmérés adatai szerint az olvasók a Deadline Hollywoodot tartják a legmegbízhatóbb hollywoodi hírforrásnak, a Variety pedig csak a harmadik - a Hollywood Reporter is megelőzi. A Variety gondjain a pár éve bevezetett fizetős rendszer sem segített, a bevételek közel sem alakultak úgy, mint azt az RBI remélte, az online hírolvasók inkább maradtak az ingyenes tartalom mellett, és nem fizettek a Variety-ért.