Lejtőn a Megasztár

2012.03.27. 17:01
Hatodjára már nem olyan érdekes a Megaszár, legalábbis ez derül ki a múlt heti nézettségi adatokból. A Tv2 műsora a premierhez képest a kereskedelmi célcsoportban 45 százalékot vesztett a nézettségéből, miközben a rivális Csillag születik hasít az RTL Klubon. Jól járt a Forma-1-es közvetítéssel a köztévé, hiszen a 18-49-es korcsoportban a maláj nagydíj közvetítése a hét 20. legnézettebb műsora lett.
Heti összesített nézettség
Heti összesített nézettség

A Tv2 veterán tehetségkutatójának hatodik évada nagyon jól kezdte az évadot, a kereskedelmi célcsoportban, azaz a 18-49-es korcsoportban 34,2 százalékos közönségaránnyal rajtolt, ami cseppet sem meglepő, hiszen egy bejáratott formátumról van szó, ráadásul a tévénézők az első adásban találkozhattak először az új zsűritagokkal is. Az eleinte acélos nézettségre magyarázat lehet az is, hogy általában az első pár adás az, amiben a tehetségkutatók esélytelen, bikicsujános versenyzőit vezetik a virtuális vágóhídra, ami a tehetségkutatás szempontjából érdektelen, viszont egy ideig rendkívül szórakoztató bír lenni.

A második adásra még megmaradt a lendület, a közönségarány viszont csökkent (31,4), a visszaesés pedig a harmadik műsorra sem állt meg (27,5 százalék), az eddig mélypontra pedig a hetedik, élő műsorra jutott el a Tv2: 25 százalékos közönségarányt értek el, ami a nézőket számszerűsítve 366 664 nézőt jelent - szemben a premier 672 973 nézőjével. Eźzel a műsor a teljes lakosság körében nem került be az ötven legnézettebb program közé, míg a 18-49 éveseknél csak a 36. volt.

Ami az egyik tehetségkutatónak nem jött össze, az a másiknak igencsak: még az első adásnál is több nézőt vonzott a Csillag Születik múlt szombati, második jelentkezése. Összesen 1,94 millióan voltak kíváncsiak a műsorra, ezzel természetesen a múlt hét legnézettebb programja lett. A 18-49 éveseknél érdekesen alakult a rangsor, a múlt hét második legnépszerűbb műsora szokatlan módon egy film lett, és ismét egészen magas, 46 százalék feletti részesedést hozott vasárnap délelőtt a Forma-1 közvetítése az m1-nek. Az RTL Klub tehetségkutatója mind a teljes lakosság körében, mind a 18-49 éveseknél a legtöbb nézőt vonzó műsornak bizonyult, ráadásul a 18-49 éves korcsoportban 42 százalék feletti részesedést ért el a szombat este tévézők között.

A nézettségi toplista élmezőnyét a múlt héten is az RTL Klub programjai uralták, azonban néhány érdekesség is akadt. Így például a 18-49 éveseknél a második legnépszerűbb program a Fantasztikus négyes című, vasárnap este képernyőre tűzött film lett, 30 százalék feletti részesedéssel. A kereskedelmi szempontból kiemelt célcsoportban továbbra is az abszolút élmezőnybe tartozik a Barátok közt, az 1 perc és nyersz! című vetélkedő azonban a múlt héten kissé halványabban szerepelt, mint korábban, csak egy epizódja jutott be a TOP10-be a 18-49 éves korcsoportot vizsgálva. A teljes lakosságot figyelembe véve azonban töretlen a játék népszerűsége, valamennyi múlt heti adása TOP10-es lett.

A jelek szerint bejött az m1-nek a Forma-1 közvetítés, már az idénynyitó is komoly eredményt hozott, de a múlt vasárnap maláj nagydíjra is viszonylag sokan voltak kíváncsiak. Az igen változatos és az esőszünet miatt rendkívül hosszú közvetítés a 18-49 éves korcsoportban a 20. legnézettebb program lett – csak az RTL Klubon képernyőre tűzött műsorok előzték meg -, ráadásul 46 százalék feletti részesedést hozott.

Komoly változás nem történt a főműsoridős (19-23 óra) nézettségi versenyben a 18-49 évesek körében, továbbra is az RTL Klub uralja a kereskedelmi szempontból igen fontos idősávot. A csatorna átlagos részesedése 27,9 százalék volt a múlt héten, a TV2-é pedig 17,2. A Cool őrzi harmadik pozícióját, átlagosan 6,3 százalékos eredménnyel, míg a Viasat3 a negyedik pozícióban volt a múlt héten is, 5,9 százalékos eredménnyel. Az m1 őrzi ötödik helyét 5,2 százalékkal, míg a Film+ 3,4 százalékos eredményt ért el a múlt héten.