Ármin, Pálma
9 °C
28 °C

Mégsem osztják ingyen az olasz tévéfrekvenciát

2012.04.11. 12:38
Az olasz ipari minisztérium kedden ítélte volna oda a digitális frekvenciákat a televízióknak, azonban hivatalosan is felhagytak a tervvel. A korábbi miniszterelnök és médiamágnás Silvio Berlusconi a műsorszolgáltatók saját tervein alapulva osztotta volna ki a frekvenciákat, az eljárást szépségversenynek csúfolta az olasz sajtó.

"Nem hiszem, hogy jó ötlet ingyenessé tenni egy ennyire értékes állami bevételt" - nyilatkozta a La Repubblica napilapnak kedden Corrado Passera ipari miniszter, holott korábban ki akarták adni a frekvenciákat. Mint Passera mondta, az elképzeléseket már leselejtezték és később fognak döntést hozni:  a frekvenciák odaítélésének időpontja április 19 vagy 20-ra csúszott.

Nem világos, hogy mennyivel növelhető a jelenleg használaton kívül lévő frekvenciák eladása, de a 4. generációs mobilkészülékek frekvenciáinak hasonló eladása 4,1 billió eurót hozott. Ha a frekvenciákat értékesítik, az olasz sajtó becslése szerint valószínűleg 1,2 billió eurót hozhat.

A terv, hogy használják a szépségversenyt a frekvenciák odaítélésére, a korábbi miniszterelnöktől Silvio Berlusconitól származik, akié a Mediaset is, ami az egyik haszonélvezője lehetne az új frekvenciának.

Berlusconi novemberben váltotta Mario Monti, aki szerint a kormány figyelembe venné a frekvenciák eladását oly módon, hogy a szükséges készpénzt hozzáadnák az állami kasszához. Montit azért választották a technokrata kormány fejének, hogy segítsen Olaszországnak az adósságai fizetésében, és ne essen áldozatul az európai adósságválságnak.