A Hezbollah vezetőjével készített interjút Assange egy orosz tévének

2012.04.17. 17:03
Hasszan Naszrallahhal, a Hezbollah nevű libanoni síita szervezet vezetőjével beszélgetett új műsorának keddi, első adásában Julian Assange, a WikiLeaks alapítója a Russia Today (RT) nevű angol nyelvű orosz tévécsatornán.

Assange Nagy-Britanniából kérdezgette interjúalanyát, aki egy titkos helyen tartózkodik Libanonban.

A Damaszkusz szövetségesének számító Naszrallahot a szíriai helyzetről is faggatták. A Hezbollah-vezető hangsúlyozta, hogy a párbeszéd híve, sőt, szervezete az ellenzék képviselőit is megkereste a felek közötti kapcsolatfelvétel megkönnyítése érdekében, de ők elutasították a dialógust.

Naszrallah szerint az a baj, hogy míg a kormány kész a párbeszédre és a reformokra, az ellenzék ragaszkodik a rezsimváltáshoz, és rugalmatlanul viszonyul Damaszkuszhoz.

Az RT angol, arab és spanyol nyelven sugároz, és az orosz állam egyik szócsövének számít.

Assange 12 részes, heti rendszerességgel képernyőre kerülő műsorában, A világ holnapban politikusokkal, forradalmárokkal, értelmiségiekkel és művészekkel beszélget.

A WikiLeaks alapítója már várja az első adással kapcsolatos bírálatokat. "Íme Julian Assange, az ellenség, az áruló, aki lefeküdt a Kremlnek, és a világ minden részéről származó, förtelmes szélsőségesekkel készít interjúkat" - ironizált a férfi, emlékeztetve arra, hogy az RT Moszkva nézeteit tükrözi.

Az aktivista jelenleg házi őrizetben várja a brit igazságszolgáltatás végleges döntését kiadásáról Svédországnak, ahol nemi erőszak elkövetésével vádolják. Assange tagadja a vádakat, amelyeket szerinte azért koholtak, hogy elhallgattassák a WikiLeakset, amely több százezer titkos dokumentumot hozott nyilvánosságra az iraki és az afganisztáni háborúval, valamint az amerikai diplomáciával kapcsolatban.