Maradnak a tiltott szavak a tévében

2012.05.14. 20:09
1978 óta hét tiltott szó van az amerikai országos tévékben, ez egy hónap múlva megváltozhat: ismét a legfelsőbb bíróság elé kerül az ügy. Az elmúlt 34 évben az országos tévék egyre kisebb arányban vannak jelen a tengerentúlon, míg a családjogi szervezetek a kiskorúak védelme érdekében még mindig csak ezekkel az adókkal foglalkozva még szigorúbb cenzúrát követelnek. Itthon állítólag nincsenek a képernyőről letiltott szavak, de találtunk olyan elemzéseket a hatóságtól, amikben felsorolják, hányszor hangzott el az adott műsorban kisípolatlanul egy-egy káromkodás. A baszni ige különböző alakjai a Való világ 4-ben például 1344-szer, de nálunk ez csak ajánlottan tilos.

Az amerikai Legfelsőbb Bírósághoz (Supreme Court) sokszor fordulnak az ottani médiafelügyelet, a Federal Communications Commission (FCC) büntetései miatt: a tévétársaságok a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkoznak, a családvédő szervezetek ugyanakkor szigorítani szeretnék a cenzúrát. Az ügyben az elmúlt időszakban több meghallgatás volt, a döntésre egy hónap múlva kerülhet sor.

1978-ban hagyta helyben a legfelsőbb bíróság az FCC álláspontját az amerikai képernyőkön leadható tiltott szavakról, miután George Carlin amerikai humorista egy '72-es show-jában felsorolta azt a hét piszkos szót, amit kerül az álszemérmes média: ezek a szar (shit), a baszni (fuck), a pisa (piss), a pina (cunt), a csöcs (tits), a faszszopó (cucksucker), és az anyabaszót jelentő, de azért ennél sokkal tágabban használt motherfucker szavak voltak. Egy New York-i szülő, akinek a gyereke rádión hallgatta a vágatlan adást, feljelentést tett a hivatalnál.

Az 1978-as határozat szerint csak az este 10 és reggel 6 óra között levetített filmek lehetnek illetlenek (angolul indecent) büntetés nélkül, de csak akkor, ha nem obszcének. A bíróság végül homályosan erősítette meg az FCC javaslatát: „Mi úgy találjuk, hogy ha egy disznó belép egy nappaliba, a bizottság feladata nem az, hogy bizonyítékot találjon arra, hogy obszcén-e a disznó". Csak el kell tüntetni. Vagyis az FCC saját belső irányelvére támaszkodhat a nappali idősávban elhangzott illetlen szavak megítélésekor.

Szólásszabadság kontra tiltott szavak

A következő időszakban rengeteg feljelentés érkezett az országos tévékben elhangzó káromkodások miatt, de igazán sok esetre a Bush-adminisztráció alatt került sor. A tévécsatornák ezt akkor elégelték meg, miután egy kis meztelenkedésért az ABC New York rendőrei (NYPD Blue) című sorozatát is megbüntették. 2009-ben összeálltak a tévéadók, és panaszt tettek az FCC ellen azzal az érvvel, hogy önkényesek és szeszélyesek az előírásaik. A legfelsőbb bíróság azonban még 2009-ben is hagyta, hogy tiltólistán maradjon a hét szó, még ha szoros arányban is (5:4) döntöttek erről. A csatornák fellebbeztek, a fellebbviteli bíróság viszont nem változtatott, ugyanakkor kimondta, hogy az FCC szabályozása „alkotmányellenesen homályos".

A 34 évvel azelőtti döntéshez képest most mérföldkő jellegű döntést hozhatnak. 2010-ben, amikor fellebbviteli bírósága elé került az ügy, már megjegyezte a bíróság: lassan eljön az idő, hogy újraértékeljék a országos tévéadók trágár beszédének szabályozását. „Az elmúlt 34 évben óriási számban szaporodtak az új médiaforrások, ami azt is jelenti, hogy az országos tévé már csak egy hang a kórusban". Vagyis arra utalt, hogy a kábeltévék mellett megjelent az internetes média is. Ugyanakkor megjegyezte: a legfelsőbb bíróság dolga, hogy mindezt újragondolja.

Az alkotmány által szavatolt szólásszabadságjogokat kell összeegyeztetniük az FCC törekvésével, hogy megvédje a családokat a trágár beszédtől. A szülők tévétanácsa (Parents Television Council, PTC) még mindig az országos tévékkel váltaná meg a világot: attól tartanak, hogy az amerikai nép arra ébred, hogy az országos televíziók megkülönböztethetetlenek lesznek az olyan szókimondó csatornáktól, mint az HBO vagy a Cinemax. Pedig az országos network-tévék mellett már jó ideje rengeteg nézőt vonzanak a kisebb kábeladók is.

szj

A magyar káromkodást is számolják

„Az angolszász jogrendszer annyiban más, hogy precedenseken alapul, míg a magyar jogszabály nem ad pontos iránymutatást, csak általános jogi norma alapján működik" – mondta Kiricsi Karola, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szóvivője, akit az ügy kapcsán kérdeztünk a hasonlóságról. Bár hozzátette, a magyar joggyakorlatot is alakítja a hagyomány: az NMHH elődjeként 15 évig működő ORTT tapasztalatait is beleépítették.

„Itthon nincsen konkrét letiltott szólista, és nem is lehet – hangsúlyozta Kiricsi. – A jogalkalmazó nem mondhatja meg előre, hogy fog ítélni, ajánlással vetítheti előre, hogy egyes esetekben hogy fogja értelmezni a jogszabályt". Ugyanakkor az NMHH honlapján fellelhető elemzésekben olyan táblázatokat találhatunk, amikben konkrét trágár kifejezéseket összesítenek az alapján, hogy hányszor fordultak elő dekódolatlanul egyes műsorokban. Kiricsi erről megjegyezte: „A kódolóink nem számolják ezeket a szavakat sem, hanem a Médiatanács elé tárják, és a döntésben nem ez a szempont játssza a főszerepet."

Az NMHH által rendelt jogsértő tartalmak monitorozása olyan statisztikákat szült, amelyek szerint a januártól 16 év felettieknek szóló Való Világ 4-ben 22 trágár kifejezés hangzott el adásonként, és az egész műsorban összesen 4271 olyan káromkodás csúszott ki, aminek „a dekódolása nem járt sikerrel" (vagyis a szerkesztők nem vették észre, és nem sípolták ki). Ebből 1621 enyhe és közepesen erős, 2643 pedig erős kifejezés.

Enyhének a bunkó, barom, francba szavakat sorolják be, illetve a közepesen erős kifejezésekre példaként a hülye, szar, fos hármast említik. Az erősre ugyanitt nem írtak példát, csak elintézték azzal, hogy „az ezeket meghaladó erős káromkodások nem kívánatosak, azokat a médiaszolgáltatónak érthetetlenné kell(ene) tennie". Táblázatban azonban már felsorolják a leggyakrabban használt trágár kifejezéseket: innen azt is megtudhatjuk, hogy baszni kifejezés és alakjai 1344-szer, a kurva 530-szor , a fasz 494-szer, a picsa 119-szer, a hülye 401 alkalommal, a szar és alakjai 479 alkalommal fordultak elő a műsorban.

A Médiatörvény szövege szerint az csak ajánlás, hogy a káromkodás miatt megfelelő idősávba tegyék a műsort a szolgáltatók, bár inkább előírásnak tűnik, hiszen – ha nem eszerint sorolják be – büntetést fizethetnek. Sőt a Médiatanács a helytelen korhatári besorolás miatt szabta ki a legnagyobb összegű pénzbüntetéseket. A durva beszéd egyes korhatár-kategóriáknál elfogadható szintjeiről így rendelkezik a testület: a 12-es jelzéssel bármikor, a 16-ossal este 9 után, a 18-as karikával este 10 után sugározhatók a műsorok.

Itthon csak ajánlottan tilos

A csatornáknak a bírság elkerülésénél csak a nézettség lehet fontosabb: így csúszhatott be egy 300 millió forintos pénzbüntetés az RTL Klubnak a VV4 helytelen korhatárbesorolása miatt: 16-os helyett 12-es korhatárkarikával futott főműsoridőben, pedig a honlapjukon található – „jogi kötőerővel nem rendelkező" – szabályozás mást ajánlott. Az ötödik részt a büntetés után át is tették az esti, 9 óra utáni sávba. A TV2 ősszel indult Összeesküvők című párkereső valóságshow-jának több része miatt is indítottak eljárást. A szériában összesen 813 „otromba kifejezést" találtak. Eddig 18 millió forint büntetést kapott a csatorna a hatósági eljárások során. Itt azzal is foglalkoznak, hogy a készítők az enyhe kifejezéseket sokszor érthetetlenné tették, míg a durvább szavak jól hallhatóak maradtak.

A Való Világ nyelvezetét így összegezték: „A villalakók többsége mindennapi természetességgel használt trágár szavakat, így a közönséges nyelvezet halmozottan volt jelen". A megállapítást egy példával illusztrálták a műsorból: „Ezt most nagyon kulturáltan el fogom mondani, jó? Ha tovább baszogatsz, elveszem a pálinkát és kiöntöm a faszomba, mert nagyon kezd idegesíteni, jó?"

Az Összeesküvőkről ezt írták az elemzők: „A játékosok szájából elhangzó verbális erőszak („pofán b…k (elnémítva)… kussoljál…” „Mindjárt szétverem a fején ezt a…” ), továbbá a nőkkel szemben megnyilvánuló trágár szavakkal tarkított fenyegető fellépés is kimerítette az agresszió fogalomkörét. Az anyósok gyakran tettek durva megjegyzéseket egymás fiaira („szemét, szar, tetű”), amelyre az érintettek egy anyaoroszlán elszántságával reagáltak. A műsor szerkesztőinek fel kellett volna hívniuk a figyelmet arra, hogy a verbális agresszió is rendkívül elítélendő és megengedhetetlen formája az erőszaknak, amelyet azonban elmulasztottak megtenni."

Öncezúra

„Szofisztikáltabb az amerikainál a magyar rendszer, mi azt is vizsgáljuk, hogy alkalmas-e arra, hogy káros viselkedést közvetítsen" – tette hozzá Kiricsi. A káromkodás a magyar tévékben is csak egy része a büntethető a viselkedésnek: ide tartozik a dohányzás, az alkohol vagy az erőszak népszerűsítése. Vagyis ha nem csak a kereskedelmi tévékre lennének ráállva itthon, és a káromkodáslobbi is olyan erős lenne, mint az alkohollobbi, akkor az MTV-n futó Marslakók sorozat este 9 óra előtt kezdődő epizódjait is könnyen megbüntethetnék arra hivatkozva, hogy a rosszul vágott és szerkesztett sorozat szimpatikusnak beállított újságírói előszeretettel öblögetnek pálinkával. Pedig az 16-18 éves korosztálynak sem javasolt, „amennyiben a fogyasztás veszélyeit elnézően kezelik, esetleg pártolják vagy fogyasztásra ösztönöznek."

A VV4 sugárzásának első négy hónapjában a Médiatanács az adások közel 40 százalékával kapcsolatban állapította meg a kiskorúak védelmét célzó törvényi rendelkezések megsértését, de utána javulást figyeltek meg. Az NMHH elemzői optimistábban fogalmaztak a Való Világról a büntetés utáni konklúzióban: „A széria félideje óta többször hatásosabban éltek az elhalkítás, a kisípolás, illetve a vágás technikájával".

A felmérés eredményei alapján összességében azt állapították meg, hogy a vizsgált csatornák többsége magától – egyfajta öncenzúrával – az ajánlással összhangban sorolta be a műsorokat. Három csatornán kívül (Ozone Network, Spektrum, Paprika Tv) a piktogramokat is az ajánlásnak megfelelően alkalmazták.