Nincs vezetője az MTI Hírcentrumnak

2012.05.15. 08:27 Módosítva: 2012.05.15. 16:44
A Népszabadság információi szerint hétfőn Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója leváltotta az MTI Hírcentrum vezetőjét, Gianone Pétert, aki mindössze öt hónapja töltötte be ezt a posztot. Az MTI szerint letelt a határozott idejű megbízatásának ideje. Az MTI dolgozóinak nagy része átkerül az MTVA-hoz.

A Népszabadság úgy tudja, hogy hétfőtől nincs vezetője a közmédia hírműsoraiért felelős MTI Hírcentrumnak, miután Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója leváltotta annak vezetőjét.

Gianone január elseje óta töltötte be ezt a posztot, miután az MTI Hírcentrum korábbi vezetőjét, Élő Gábort a Lomnici-botrány miatt azonnali hatállyal kirúgta Belénessy.  Gianone a Magyar Rádió hírszerkesztőségét vezette korábban, és információink szerint újra a rádióhoz kerülhet vissza főszerkesztő-helyettesi pozícióba.

A napilap szerint egyelőre nem neveztek ki mást erre a posztra, a tévéhíradókat és a rádiós hírműsorokat főszerkesztőik irányítják. Az MTI közleménye szerint Gianonét nem leváltotta Belénessy, hanem letelt a határozott idejű megbízatása. "A Hírcentrum igazgatói posztját az MTI egyelőre nem tölti be, a szakterületeket a főszerkesztők irányítják" - olvasható a közleményben.

Azonban nem ez az egyetlen változás az MTI életében, ugyanis úgy tűnik, hogy eldőlt az a pozícióharc, ami Belénessy Csaba és Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója között zajlott az elmúlt évben.

Mint ismert, az MTI volt az egyetlen, amely eddig megőrizhette önállóságát a közmédia rendszerében, az MTV, a Duna TV és a Magyar Rádió dolgozóit már tavaly átvette az MTVA. Az MTI dolgozóinak nagy része (120 ember) azonban a Népszabadság információi szerint június elsejétől szintén átkerül az alapba, a hírügynökség mindössze 49 embert foglalkoztathat majd, csakúgy mint az MTV Zrt. vagy a Duna TV Zrt, amelyek most már csak a műsorstruktúra kialakításáért és a műsorok MTVA-tól való megrendeléséért felelnek.

Az alaphoz kerülnek át a hírgyártást végző tudósítók, újságírók, az MTI csak azokat a munkatársait tarthatja meg, akik a szakmai munka megtervezéséért és az elkészült tartalmak ellenőrzéséért felelnek. Az MTI integrálása nem váratlan lépés, mivel már a közmédia költségvetésének elfogadásakor lehetett látni, hogy a korábbi 2,5 milliárd forint helyett megítélt 1,3 milliárd forintból nem tud sokáig önállóan működni.

Az MTI dolgozóinak nagy része áprilisban nyílt levelet írt Szalai Annamáriának, az NMHH vezetőjének, melyben a hírügynökség önállóságának megőrzését kérték, jelezve, hogy az MTVA nem biztosítja számukra az alapvető technikai felszereléseket sem. Szalai válaszlevelében azt tanácsolta, hogy a problémákat a munkáltatóikkal beszéljék meg a hírügynökség szakszervezeti vezetői.