Doboznyi eltüntetett bizonyíték és egy versenyló-edző a lehallgatási botrányban

2012.05.17. 17:20
A brit ügyészség az igazságszolgáltatás akadályozásával vádolja a News of the World-féle lehallgatási botrány gyanúsítottjait.

A brit ügyészség kedden sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az igazságszolgáltatás akadályozásával vádolja Rebekah Brooksot, a News of the World volt főszerkesztőjét és társait – írja a Guardian. Rebekah Brooksot, férjét és négy további vádlottat – akik között van személyes asszisztense és egy versenyló-edző is – a Murdoch-sajtóbirodalom egykori vezető bulvárlapja körül kirobbant telefonlehallgatási botrány miatt még márciusban vette őrizetbe a brit rendőrség. Az igazságszolgáltatás akadályozásáért Nagy-Britanniában elvileg akár életfogytiglani börtönt is ki lehet róni, de hasonló súlyú esetekben az átlagbüntetés 10 hónap körül szokott lenni.

Az ügyészségi szóvivő szerint a brit média egyik legbefolyásosabb alakjának számító Rebekah Brooks megpróbálta elrejteni a telefonlehallgatásokra és megvesztegetésekre utaló bizonyítékokat a Scotland Yard nyomozói elől, asszisztense, Cheryl Carter pedig hét doboznyi feljegyzést távolított el a News International archívumából. Az ügyben a házaspáron kívül – egy külön eljárás keretében – érintett még Mark Hanna, a Murdoch-csoport biztonsági főnöke is, aki a vádak szerint dokumentumok és számítógépek eltűntetésében segédkezett.

A fővádlott a sajtónak férjével az oldalán nyilatkozva természetesen tiltakozott a vádak ellen, és kétségeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az ügyészség objektíven értékelte volna a bizonyítékokat. Az ellene folyó eljárásről azt mondta, hogy az egész egy költséges és felesleges mellékszál, mellyel az ügyészség csak az adófizetők pénzét pazarolja.

A News of the World tavalyi megszűnéséig a világ egyik legnagyobb olvasottságú angol nyelvű bulvármagazinja volt. A lapról azonban kiderült, hogy még 2002-ben feltörte és exkluzív információk reményében lehallgatta egy elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves angol kislány, Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét. A gyermeket a rendőrség – mely nem tudta, hogy Milly Dowler már nem él – nagy erőkkel kereste, és az üzenetrögzítő lehallgatása hamis reményeket táplált a kislány életben maradásával kapcsolatban. A rivális brit lapok által nyilvánosságra hozott ügy megrengette a brit közéletet, ezért feltárására párhuzamos politikai és rendőrségi vizsgálat is indult.