Auguszta
-3 °C
2 °C

Még mindig túl hangosak a reklámok

2012.05.31. 22:16
Kapcsolódó cikkek (1)
A Médiatanács figyelmeztette a Duna Televíziót, a Magyar Televíziót és az RTL Klubot, amiért nem tartották be a reklámhangerőre vonatkozó szabályokat – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Szóvivői Irodája.

Az új médiatörvény szerint a reklámok hangereje nem lehet nagyobb a környező műsorszámok hangerejénél. A nézői panaszok mellett a hatósági mérések is igazolták, hogy a televíziók még mindig nem tartják be a reklámhangerőre vonatkozó szabályokat.

Tavaly január óta az NMHH műsorfigyelői egy speciális szoftver segítségével mérik a reklámok és a környezetükben sugárzott műsorok átlagos hangereje közötti eltérést. Tavaly szeptemberig a Médiatanács néhány hónap türelmi időt adott a médiaszolgáltatóknak, hogy felkészüljenek az új szabályozásra, ez idő alatt csak az olyan kiugróan magas hangerő-ingadozásokat mérték, amelyek már zavaróak lehettek a tévénézők számára.

Hat csatornát (Duna Televízió, Duna World, m1, m2, RTL Klub, TV2) havonta vizsgál a hatóság, ezen felül havonta még egy, véletlenszerűen kiválasztott nagy jelentőségű médiaszolgáltatót is ellenőriznek. A tavaly októberi adatok szerint a Duna Televízió negyvennyolc, az m1 és az m2 hat, az RTL Klub pedig negyvenkét alkalommal sértette meg a médiatörvény reklámhangerőre vonatkozó előírását.

Az NMHH kiemelte: a számos lakossági panasz igazolja, hogy a tévénézőket különösen zavarják a hangos reklámok. A Médiatanács ezért felhívta az ellenőrzés alá vett és jogszabálysértő televíziókat, hogy tegyenek eleget a törvényi előírásoknak, és tartózkodjanak a jogsértésektől.

„A hatóság elsődleges célja nem a pénzbírságok kiszabása, hanem a televíziónézők érdekeinek védelme, illetve a médiaszolgáltatók jogkövető magatartásának ösztönzése" – írták a közleményben. Az NMHH műsorfigyelő osztálya továbbra is folytatja a reklámhangerőre vonatkozó vizsgálatait.