Leváltották a közmédia hírfőszerkesztőjét

2012.06.05. 16:51
Az MTI június elseje óta hivatalosan is integrálódott az MTVA-ba. Az összevonás következményeként várhatóan megszűnik az MTI Hírcentrum, olyannyira, hogy információink szerint a közmédia hírgyártását már most Gulyás István, a Híradó eddigi bemondója felügyeli. A terület eddigi főszerkesztőjét, Kakuk L. Tamást leváltották.
Gulyás István
Gulyás István
Fotó: Zih Zsolt

Az Index úgy tudja, hogy kedden egy vezetőségi ülésen már bejelentették az MTVA-ban azt, amit már múlt héten lehetett tudni: az MTI beolvasztásával megszűnik az MTI Hírcentrum, amelynek Gianone Péter május 15.-ei távozása után már vezetője sem volt.

Leváltották az eddigi főszerkesztőt

A közmédia hírgyártását több helyről megerősített információink szerint június elseje óta Gulyás István, a Híradó és Az Este műsorvezetője felügyeli, akit a szakszervezetekkel való egyeztetés és a Szervezeti Működési Szabályzat módosítás után várhatóan az MTVA hírigazgatójává nevezik ki (a pozíció pontos neve még nem ismert).

Gulyás azonban nemcsak a hírgyártásért lesz felelős, mivel Kakuk L. Tamást, az MTVA eddigi hír- és hírháttér műsoraiért felelős főszerkesztőjét leváltották, így a hírháttér műsorok felügyelete is a leendő hírigazgatóhoz kerül át. Kakuk L. Tamásra feltehetően más feladatot bíznak az alapnál.

Arról egyelőre nincs információ, hogy Gulyás Istvánt ki pótolja majd a Híradóban és a július közepén nyári szünetre menő Az Estében. Hétfőn még ő vezette mind a két adást.

Az MTI Hírcentrum megszüntetése azonban nemcsak az összevonás miatt következik be, hanem azért is, mert az elmúlt időszak híradós botrányai – Lomniczi-ügy, Opera előtti tüntetés – a vezetés számára is nyilvánvalóvá tették, hogy zavart okoz, ha két, egymástól független intézmény vezetői utasíthatják a jogilag máshoz tartozó munkatársakat.

Mivel az MTI-ben az összevonás után mindössze 49 ember maradt, a tudósítók pedig átkerültek a médiaszolgáltatási alaphoz, ez a zavar a megszűnik. Az viszont továbbra is kérdéses, hogy az MTI-nél maradó, és a hírügynökségi hírek kiadásáért felelős szerkesztők milyen módon lesznek felelősek ezután a tartalomért.

Átszervezik a belső struktúrát

De nem ez lesz az egyetlen változás az MTVA-ban, úgy tudjuk, hogy átszervezik az alap belső struktúráját is, ahol két igazgatóság jön létre.

A tartalomszolgáltatás lesz az egyik rész, amit Stein Róbert vezethet majd, aki az MTVA-nál kisebbségi műsorokért felelős főszerkesztőként is dolgozott, a tartalomfejlesztés pedig a másik, ezt Erkel András filmproducer vezeti majd. A tartalomszolgáltatáson belül lesznek a főszerkesztőségek, és a kreatív megvalósítók, a fejlesztéshez tartozik majd a kutatás, a tartalomfejlesztés és filmbeszerzés. Mindez vonatkozik majd mind a négy tévécsatornára és az összes rádióra is.

Az MTVA kommunikációs igazgatósága információinkat nem erősítette meg, kérdéseinkre csak annyit közöltek, hogy a változásokról hivatalos közleményt adnak majd ki, így akarják "tájékoztatni a lakosságot".

Gulyás volt már hírigazgató

Gyulás István a köztévében kezdte pályafutását, ahol a Híradó főszerkesztői posztját is betöltötte. Ezután a Hír TV hírigazgatója, majd a 2005 szeptemberében bejegyzett Echo TV vezérigazgatója lett, ahol 2006 decemberéig dolgozott.

2010 szeptemberében került vissza a köztévébe, ahol vele indították újra a korábban M. Kiss Csaba által vezetett Szempontot. A Szempont új verziója azonban korántsem volt olyan sikeres, mint előtte, az utolsó adást a 18-49-es korosztály alig 1 százaléka követte. A műsort 2011 áprilisában megszüntették, Gulyás azután megkapta az este félnyolcas Híradó és Az Este egyik műsorvezetői posztját.