A tévé bulvárosodása is téma a Kamera Korrektúrán

2012.06.08. 16:12
A televíziózásban is megjelenő bulvárműfaj kérdéseiről, a kultúra terjesztésének lehetőségeiről és a tévés műfajok sajátosságairól is szó lesz a június 25-26-án megrendezendő Kamera Korrektúra Televíziós Fesztiválon, amelyre meghosszabbított határidővel, június 13-ig jelentkezhetnek az alkotóműhelyek.

Vitézy László rendező, a veszprémi fesztivál zsűrijének elnöke szerint a tíz kategóriában versenyt hirdető seregszemle lehetőséget ad arra, hogy a televíziózás képviselői elmélyedjenek az egyes műfajok sajátosságaiban és megvitassák azt is, a hazai értelmiség, a szórakoztatóipar, a politika vagy az újságírószakma kihasználja-e a forradalmi lehetőségeket kínáló műfajt.

Az eseményen versenyre kelhetnek a dokumentum- és tényfeltáró filmek készítői, kategóriájukat a Borókai Gábor által vezetett zsűri bírálja el, míg az arculat és saját promóció jegyében készült alkotásokat a Haszon Sándor által vezetett csoport értékeli. A bulvár és reality filmeket Hujber Ferenc és csoportja zsűrizi, míg sport kategóriában Szalay Péter elnökletével értékelik a pályázatokat.

Gyermek és ifjúsági kategóriában Fehér Béla vezeti a zsűrit, szórakoztató és zenei kategóriában pedig Csiszár Jenő. A hír- és hírháttérműsorokat Pauska Zsolt vezetésével értékeli a zsűri, Uj Péter vezeti az online és crossover kategória zsűrijét, míg a természettudományos és a környezettudatosságról szóló műsorokét Juhász Árpád.  A fesztivál szervezői az érdeklődőket is színes programokka várják, de a kamera Korrektúra elsősorban a szakmai közönségnek készül, illetve a filmkészítést és televíziózást tanuló hallgatóknak.

Vitézy szerint sorozatírókból vagy sorozatszínészekből hiány van Magyarországon, ahol a színművészeket társulati feladatokra képzik. A Balázs Béla-díjas rendező arra is felhívta a figyelmet, hogy a közszolgálati és kereskedelmi televíziók alkotói mellett az online közlésre szánt filmek alkotóinak nevezését is várják határainkon innen és túlról a hiánypótló fesztiválra, amelyet első alkalommal rendeznek meg. Vitézy László szerint tárgyaink közül az életben a legfontosabb társsá vált a televízió, ezért annak tartalmát nem szabad magától értetődőnek tekinteni, azzal foglalkozni kell.