Nem lesz csak webes előfizetés az HBO-nál

2012.06.08. 09:37
Az amerikai HBO kábelcsatorna már itthon is elérhetővé tette GO nevű szolgáltatását, amin keresztül a csatorna sorozatait és más műsorait az interneten nézhetik meg az előfizetők. Egy amerikai webdizájner viszont azt szeretné elérni, hogy ha már létezik a GO, ne kelljen külön fizetnie a tévécsatornáért is. Az HBO egyelőre hallani sem akar a dologról.

Jake Caputo ezen a héten indította el “Take My Money, HBO!” azaz Vidd a pénzem, HBO! elnevezésű kampányát. Egy nagyon egyszerű honlapon tett közzé egy felhívást, amiben azt írja, hogy a Trónok harcát illegálisan tölti le, a True Blood című sorozatot a haverja GO accountjával nézi, de ha az HBO lehetővé teszi, hogy a hagyományos előfizetést lemondhassa, nagyon szívesen fizet az internetes szolgáltatásért. Az oldalon bárki megadhatja, mennyit hajlandó áldozni erre a célra, mi 20 dollárban maximalizáltuk az összeget, de szigorúan csak akkor, ha a tévés előfizetést nálunk is el lehet hagyni mellőle.

2770515 fb5094a68d4020a471e2db89acae429f o
Fotó: Paul Schiraldi

A jelenleg 29 millió előfizetővel bíró HBO-nak persze nem éri meg az üzlet, hiszen a kábeles- és műholdas szolgáltatókkal jól fizető, hosszútávú megállapodásuk van, amit a magában árusított internetes előfizetés igencsak aláásna.  A cég szerdán a hivatalos Twitter-oldalán reagált Caputo partizánakciójára, de csak annyit írtak, hogy köszönik a kedves szavakat és csak így tovább.

Belinkelték továbbá a TechCrunch egyik cikkét, amiben egy újságíró azt fejtegeti, milyen katasztrofális következménye lenne annak, ha az HBO csak az internetes előfizetőkre támaszkodna: a végén nem lenne elég pénz arra, hogy új Trónok harca-évad forogjon, akkor meg nem lenne mit letölteni vagy streamelni ugyebár.

Caputo problémája pedig érthető, és igencsak húsba vágó. Ha teszem azt, valaki tényleg csak az HBO sorozatait akarja nézni, és nem kíváncsi arra az 500 csatornára, amit az amerikai szolgáltató amúgy is hozzávágnak, az HBO GO kiváló alternatíva lenne. A jelenlegi átlagos csomagár, amiben a tévécsatornák mellett a GO is megtalálható, havi 100 dollárba kerül (kb. 24 000 forint), és ezt már sokan túl magasnak tartják - olyannyira, hogy egyre többen mondják le az előfizetéseket és más megoldást keresnek a tartalom elérésére (értsd: letöltik). Caputo felhívására két óra alatt 12 000 válasz érkezett, ennek alapján úgy tűnik, a nézők 12 dollárt (2800 forintot) hajlandók kifizetni csak a GO-ért.