Monte-Carlóban ünnepli magát a tévé

2012.06.11. 11:07 Módosítva: 2012.06.11. 15:56
Ünnepélyes megnyitóval kezdődött az 52. Monte-Carlo-i tévéfesztivál. A megnyitón II. Albert herceg mellett rengeteg európai és amerikai tévésztár sétált a vörös szőnyegen. Az idei Cannes-i filmfesztiválhoz hasonlóan most is esőben kezdődött az egyhetes rendezvény.

Az Arany Nimfákat idén 52. alkalommal odaítélő eseményt még Ranier herceg hívta életre 1961-ben, egyrészt azért, mert kicsit irigyelte a nem sokkal messzebb fekvő Cannes-tól a filmfesztivált, másrészt azért, mert nagyon szerette a televíziózást. Az évek alatt rengeteg ikonikus tévésztár fordult meg az eseményen, idén például a megnyitón részt vett Sir Roger Moore és Joan Collins is.

A megnyitót követően bemutatták a Les Pirogues des Hautes Terres című francia tévéfilmet, ami egy 1947-es afrikai vasútvonal építésekor kitört sztrájkról szól. A bemutatón  részt vett Diane Neal (Esküdt ellenségek-franchise), Jack Coleman (Vámpírnaplók), Regina King és Michael Cudlitz (Terepen) és Sarah Shahi (Békét bíró) is. A zsűritagok között Rosanna Arquette és Josh Schwartz producer (Narancsvidék, Pletykafészek, Chuck) is ott lesz.

A nemzetközi mezőnyben a sorozatok között amerikai, angol és francia indulók mellett ott lesz a köztévé Hacktion című sorozata is. Tavaly egyébként Osvárt Andrea révén mi, magyarok is elhoztunk egy Arany Nimfát, ő let ugyanis a legjobb női főszereplő egy II. világháborús sorozatban nyújtott alakításával. Az ötnapos rendezvényen szakmai programok mellett lesznek közönségtalálkozók és nyilvános vetítések is, a fesztiválra akkreditált újságírók pedig olyan sorozatok főszereplőivel interjúzhatnak, mint a Castle, az NCIS, a Miami helyszínelők, a Született felségek, a Hawaii Five-0 vagy az Agymenők.

Három díj sorsa már a megnyitó előtt eldőlt. A fesztiválra regisztrált újságírók szavazatai alapján 2012 legjobb drámai sorozata a Trónok harca, a legjobb vígjáték pedig a Modern család lett. Az idén búcsúzó Született feleségek a sajtó különdíját nyerte el.