Érdemes 3D-ben nézni az olimpiát?

2012.06.13. 15:56 Módosítva: 2012.06.13. 15:58
A BBC nagyon készül a térhatású adásra de inkább olyan sportágakat közvetítenek, amikben mi nem vagyunk érintettek. Az MTV mégis új adót indít, sőt az olimpia mellett ismeretterjesztő filmeket is kínál azoknak, akiknek van 3d tévéjük.

A térhatású tévézéssel még mindig csak kísérleteznek a nagy európai tévétársaságok, a 3d-készülékek tulajdonosai pedig leginkább csak az Avatar blu-ray verziójával tudják lenyűgözni a vendégségben járó szembeszomszédot, az MTV mégis 3d-adást indít: az Eb-döntőre és az olimpia közvetítéseire alapozó sportközvetítések mellett ráadásul száz órányi térhatású természet- és dokumentumfilmet is bemutatnak majd a naponta 16 órában jelentkező csatornán, ami az M3D nevet kapta.

Budapesten, vagy kábelen

Azt, hogy a 3D-tévézés a készülékgyártók igyekezete ellenére mennyire fejletlen még Európában, jól jelzi, hogy az olimpiát a világban mindössze 12 államban sugározzák 3D-ben, az Egyesült Államok, Japán és Kína mellett Angliában és Franciaországban., de például a hatalmas piacnak számító Németországban nem. És persze az európai államok közül harmadikként még Magyarországon is láthatóak majd egyes közvetítések 3d-ben a köztévé újonnan engedélyezett új adóján.

Az M3D június 18-án indul, először csak az Antenna Hungária digitális sugárzásában lesz elérhető és csak a budapesti vételkörzetben. Ez azt jelenti, hogy tiszta időben, kis szerencsével akár Székesfehérváron is térhatásban jön be majd a logó, sőt  kis mázlival akár a július elsejei Eb-döntőt is 3d-ben lehet majd nézni a fővárostól akár 80 kilométerre is. A foci-eb meccsei közül ugyanis egyedül a döntőt veszik fel térhatású technológiával is, így hiába a kísérleti adás, az igazi élő térhatásra az olimpiáig várni kell.

Július 2-ától már a nagy kábelszolgáltatók HD-csomagjaiban is elérhető lesz az új adó, bár az MTV és az Antenna Hungária egyelőre nem akarta elárulni, hogy mely cégekkel sikerült megegyezni. Mi úgy tudjuk, hogy a T-Home és a UPC digitális kábelhálózatán is ott lesz az M3D, ellenben a DigiTv-vel végül nem sikerült megállapodni.

103955059
Fotó: Al Messerschmidt

Nem nekünk szól

A térhatású közvetítést is a BBC készíti, de egy külön stáb, külön kamerákkal, eltérő kameraállásokból veszi fel az eseményeket. És amíg az egész olimpiát hatvan közvetítőkocsival közvetítik, a 3d-adás mindössze két stábbal dolgozik, vagyis csak pár eseményt láthatunk majd az M3D-n. A közel 300 órányi élő adásból a legtöbb bejelentkezés nem fogja megemelni a magyar szurkolók vérnyomását, mivel inkább az ázsiai országokat és Amerikát érdeklő sportágakat láthatjuk majd. A közvetítésben így biztos benne lesz a műugrás, a ritmikus sportgimnasztika, de állítólag azt is térhatásban nézhetjük majd, ahogy a döntőben egyik térfélről a másikra kóvályog a tollaslabda. Az evezős számokat viszont biztos, hogy csak a jól megszokott, sőt unalmasan sík 2d-ben izgulhatjuk majd végig. De azért ha szerencsénk van, azért azt láthatjuk, ahogy Berki Krisztián aranyat nyer lólengésben.

Ráadásul mindezt állítólag minden eddiginél látványosabb és drámaibb képeken: a BBC már II. Erzsébet brit királynő születésnapján tesztelte azokat az új robotkamera-rendszereket, amelyekkel minden eddiginél hatásosabb közeli felvételeket tudnak készíteni az arcra kiülő emberi drámákról. A rendszer sikerét jól jelzi, hogy a születésnapi közvetítések miatt rekordszámú panasz érkezett, sokat szerint a BBC képei tiszteletlenek voltak. És akkor mindehhez jön még az, hogy a minden eddiginél nagyobb kamerarendszer szállító Panasonic az olimpián mutatja be legújabb térhatású tévés kameráját is, amit az AG-3DP1 gúnynéven szokás csak emlegetni.

Nem csak sport

Amikor pedig nem olimpia megy majd az M3D-n, akkor jönnek a természetfilmek és a koncertek: a Magyar Televízió állítólag saját költség nélkül, a szponzori pénzekből kihozta a majdnem két hónapig működő kísérleti adót, így nem meglepő, hogy az Avatarra, vagy a Titanic 3d-re már nem maradt pénzük. Lesznek viszont magyar kastélyokat bemutató filmetűdök, de igazi borzongató élménynek ígérkezik a 3d Republic-koncert, vagy éppen a Diótörő színházi előadásának térhatású változata.

136806992
Fotó: Bruce Bennett

Jelenleg a viszonteladók számításai szerint mindössze 140 ezer 3D televízió van az országban, és hiába a nagy tévévásárlási láz a sportközvetítésekkel zsúfolt nyár előtt, nem valószínű, hogy 160  ezer  háztartásnál többen tudnák majd fogni az új adó adását. Mármint anélkül, hogy  ne életlennek, szellemképesnek és színhibásnak lássák a közvetítést.

Ennek ellenére a közszolgálati televízió nagy reményekkel indul neki a kísérletnek: nem valószínű ugyan, hogy az olimpia után is megmarad a térhatású adó, de ha jók a visszajelzések, akkor talán pár év múlva már térhatású filmek is lesznek a köztévén.

De addig sem kell új tévét venni csak az olimpia kedvéért: a Cinema City egyes mozijaiban 3D-ben kapcsolják majd Londont, és állítólag a belépő is töredéke lesz egy mozijegynek. Egyelőre annyi biztos, hogy a budapesti Aréna Plázában, Győrben és Debrecenben lesznek vetítések, de lehet, hogy más vidéki városokban is a mozikba terelik majd az olimpia nézőit.