Salamon
0 °C
13 °C

Csődvédelmet kért a NeoFM

2012.06.18. 14:57 Módosítva: 2012.06.18. 19:03
Bochkor Gábor a bulvárlapok szerint már máshol keres állást, de a tulajdonosok szerint azért kértek csődvédelmet, hogy megmenthessék a rádiót. Azt állítják, hogy azért kerültek nehéz helyzetbe, mert az állami cégeknél tiltólistán vannak, és ezen túl számos cég sem mer náluk hirdetni.

Csődvédelmet kért maga ellen a NeoFM, miután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság máig adott határidőt arra, hogy az országos rádió jelezze, hogy részletekben ki tudja-e fizetni több mint 700 milliós adósságát, amelynek egy része a be nem fizetett sugárzási díjából, illetve a ki nem fizetett bírságokból állt össze. Emellett 153 millió forintnyi bankgaranciát sem fizetett meg a rádió, pedig a médiatörvény erre kötelezi őket.

„Nem marad más lehetőségünk, mint csődvédelmet kérni. Reméljük, hogy az NMHH végül őszig haladékot ad nekünk a tartozások rendezésére és átütemezésére" – mondta el az ügyben tartott sajtótájékoztatón Földes Ádám, a NeoFM ügyvezetője.

A rádió tulajdonosai jelezték, hogy a csődvédelemmel nem a rádió megszüntetését jelentették be, hanem éppen hogy szeretnék megoldani a kialakult helyzetet. Horváth László, a rádió 5 százalékos tulajdonosa, és nem mellesleg a baloldalhoz köthető Geomédia Zrt. vezetője egy hétfői sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a tulajdonosok a végsőkig megpróbálják finanszírozni a rádió működését.

„Azért vagyunk nehéz helyzetben, mert karanténba kerültünk a hirdetési piacon. Az politikai nyomásra utal, hogy két, a hallgatottsági versenyben fej fej mellett álló rádió közül versenytársunk, a ClassFM éves árbevétele közel két és félszerese a NeoFM-nek, és a NeoFM-et nem csak az állami vállalatok kerülik, de úgy tudjuk, hogy számos médiaügynökségnél is tiltólistára kerültünk" – mondta el a sajtótájékoztatón Horváth László. Horváth szerint akár a „családi ezüstöt is eladják", hogy finanszírozni tudják a rádió működését, de várják azok jelentkezését is, akik segítenének rajtuk. A sajtótájékoztatón azt mondta, hogy egy közelebbről meg nem nevezett alapítvány akár 200 millió forinttal is hajlandó lenne támogatni a rádió működését.

2012. március 6. Boros Lajos (b) Voga János (k) és Bochkor Gábor a NeoFM kereskedelmi rádió reggeli műsorának műsorvezetői tartanak sajtótájékoztatót abból az alkalomból, hogy Boros Lajos 20 év után befejezi a Bumeráng című reggeli műsor vezetését.
2012. március 6. Boros Lajos (b) Voga János (k) és Bochkor Gábor a NeoFM kereskedelmi rádió reggeli műsorának műsorvezetői tartanak sajtótájékoztatót abból az alkalomból, hogy Boros Lajos 20 év után befejezi a Bumeráng című reggeli műsor vezetését.
Fotó: Beliczay László

A NeoFM a Sláger Rádió helyén indult még 2009-ben. Akkor több politikus, köztük az akkori miniszterelnök, Bajnai Gordon, Sólyom László köztársasági elnök és Majtényi László, az ORTT akkori elnöke is jelezte, hogy a két országos rádió frekvenciájára kiírt pályázatot a két nagy politikai párt szempontjaira szabták.

Értékpapírt ajánlottak fel

Az NMHH pénteken küldte el a részletfizetési ajánlatról szóló határozatát a NeoFM-et tulajdonló Fm1 Zrt-nek. Az NMHH Médiatanácsa jelezte, hogy hétfőig várja, hogy a NeoFM rádió vezetése elfogadja a hatóság mentőcsomagjában foglalt feltételeket, amelyek szerint elengednék a tartozás késedelmi kamatait, mintegy 40 millió forintot, és kedvező lehetőséget adnának az adósság törlesztésére.

Sajtóközleményükben azt írták pénteken, hogy a médiatanács végzése világossá teszi: nem méltányolható az üzleti vállalkozásként működő kereskedelmi rádió tulajdonosainak javaslata, miszerint a tartozásuk kétharmad részéről, 540 millió forint rendezésének időpontjáról és módjáról jelenleg nem kívánnak megállapodni.

A testület úgy ítéli meg: a rádió tulajdonosainak szándékairól sokat elárul, hogy a horribilis kötelezettségből mindössze 46 millió forintnyi tartozást törlesztetnének.

Ezzel szemben a rádió tulajdonosai egy mai sajtótájékoztatón azt mondták, hogy az NMHH-nak 540 millió forintos értékpapírcsomagot ajánlottak fel a tartozás fejében, és jelezték, hogy a közel 153 millió forintos, még be nem fizetett bankgarancia nem része az NMHH felé fennálló tartozásuknak. Az Index információi szerint a felajánlott értékpapírcsomag jelentős része az Econetből Est Mediává átnevezett tőzsdei cég papírjaiból áll, és névértéken 540 millió forintot ér.

Nincsenek jóban az NMHH-val

A NeoFM-nek a kormányváltás óta nincs jó viszonya a médiahatósággal, így az új médiatörvény nyomán született NMHH-val sem. A NeoFM már az első évben csaknem százmillió forintnyi bírságot kapott a reklámidő túllépéséért, illetve azért, mert a szerződésben vállalt negyed óránál rövidebb hírműsort sugároztak hónapokon át.  Ennek ellenére nehéz volt egyértelmű politikai motivációt feltételezni a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság döntésében, mivel a NeoFM nem csak véletlenül sértette meg a szerződést: ősszel például átlagosan alig ötperces hírblokkot adtak, és ezen a hatóság többszöri figyelmeztetésére sem változtattak.

A kormányváltás azonban egyértelműen nem tett jót a NeoFM-nek, reklámbevételei például rendre elmaradtak a tervezettől, eltűntek az állami hirdetők, és egyre több pletyka keringett arról, hogy az Est Média cégei nem tudnak időben fizetni az alkalmazottaknak.

Vannak hallgatói, nincsenek hirdetői

Kérdés, hogy a hétszázmilliós adósság felhalmozásában mekkora szerepet játszik az, hogy a NeoFM nem számíthat az állami cégekre, és hogy a baloldalhoz köthető gazdasági erőknek nincs pénzük a rádiónál költeni. A NeoFM ugyanis egy egyre szűkülő piacon próbál megélni, ráadásul a reklámpiacot leginkább sújtó gazdasági válság éveiben kellett  jelentős befektetésekkel elindulnia. Némi reményt adhat, hogy tavaly egyes felmérések szerint megállt a rádiós piac bevételeinek zuhanása, és közel 4 milliárd forinton osztozhatnak az országos és regionális rádiók. De a NeoFM indulása óta azért még így is 60 százalékkal zsugorodott a piac.

Az biztos, hogy a NeoFM-et nem hallgatják jelentősen kevesebben, mint a másik országos rádiót, a ClassFM-et, sőt a két rádió intenzív kommunikációs háborút folytat, hogy mégis kinek van több és lojálisabb hallgatója.

A NeoFM helyzetét az sem segíti, hogy egyik húzónevük, a reggeli műsort, a Bumerángot Bochkor Gáborral együtt vezető Boros Lajos bejelentette, hogy befejezi a rádiózást. Ráadásul a bulvárlapok már arról cikkeznek, hogy Bochkor Gábor is szeretné elhagyni a süllyedő hajót, de még nem tudja, hogy hol folytassa a reggeli rádiózást.

A Médiatanács hétfő éjfélig vár

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szerint a Neo FM tulajdonosai által felajánlott váltó elfogadásának jogi és gyakorlati akadálya is van, ezért a hatóság számára az nem más, mint egy darab papír. A hatóság szóvivői irodája szerint a médiatanács hatósági jogkörében eljárva a hatályos jogszabályok alapján nem tudja elfogadni az értékpapírt.

Ha az üzleti vállalkozás vezetői által felkínált papír mögött valódi fedezet van, akkor a tulajdonosoknak lehetőségük van annak beváltására, azaz a médiatanácsnak felajánlott papírdarabot maguk tudják készpénzzé tenni, ez esetben a hétfő éjfélig tartó határidőig van lehetőségük a korábban vállalt 200 millió forintos tartozás teljes rendezésére. A közlemény értelmében az ígérvény elfogadása praktikus akadályokba is ütközik, „hiszen ez olyan lenne, mintha valaki a gázszámláját egy darab cetlivel szeretné kiegyenlíteni, amire azt írja, hogy "váltó".

A hatóság emlékeztet arra: hétfő éjfélig várja, hogy a Neo FM tulajdonosai élnek-e a hatóság által felajánlott mentőcsomaggal, amely a több mint 750 milliós adósság részletekben történő rendezését és a késedelmi kamatok elengedéséből származó 40 milliós támogatást tartalmazza. A médiatanács bízik abban, hogy a Neo FM-et működtető cég tulajdonosainak nyilatkozata nem azt jelenti, hogy saját korábbi ígéreteikhez sem kívánják tartani magukat, és ezekkel szembehelyezkedve már egyetlen forint tartozást sem kívánnak törleszteni. (MTI)