Konstantin
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Csődvédelmet kért a NeoFM

2012.06.18. 14:57 Módosítva: 2012.06.18. 19:03
Bochkor Gábor a bulvárlapok szerint már máshol keres állást, de a tulajdonosok szerint azért kértek csődvédelmet, hogy megmenthessék a rádiót. Azt állítják, hogy azért kerültek nehéz helyzetbe, mert az állami cégeknél tiltólistán vannak, és ezen túl számos cég sem mer náluk hirdetni.

Csődvédelmet kért maga ellen a NeoFM, miután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság máig adott határidőt arra, hogy az országos rádió jelezze, hogy részletekben ki tudja-e fizetni több mint 700 milliós adósságát, amelynek egy része a be nem fizetett sugárzási díjából, illetve a ki nem fizetett bírságokból állt össze. Emellett 153 millió forintnyi bankgaranciát sem fizetett meg a rádió, pedig a médiatörvény erre kötelezi őket.

„Nem marad más lehetőségünk, mint csődvédelmet kérni. Reméljük, hogy az NMHH végül őszig haladékot ad nekünk a tartozások rendezésére és átütemezésére" – mondta el az ügyben tartott sajtótájékoztatón Földes Ádám, a NeoFM ügyvezetője.

A rádió tulajdonosai jelezték, hogy a csődvédelemmel nem a rádió megszüntetését jelentették be, hanem éppen hogy szeretnék megoldani a kialakult helyzetet. Horváth László, a rádió 5 százalékos tulajdonosa, és nem mellesleg a baloldalhoz köthető Geomédia Zrt. vezetője egy hétfői sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a tulajdonosok a végsőkig megpróbálják finanszírozni a rádió működését.

„Azért vagyunk nehéz helyzetben, mert karanténba kerültünk a hirdetési piacon. Az politikai nyomásra utal, hogy két, a hallgatottsági versenyben fej fej mellett álló rádió közül versenytársunk, a ClassFM éves árbevétele közel két és félszerese a NeoFM-nek, és a NeoFM-et nem csak az állami vállalatok kerülik, de úgy tudjuk, hogy számos médiaügynökségnél is tiltólistára kerültünk" – mondta el a sajtótájékoztatón Horváth László. Horváth szerint akár a „családi ezüstöt is eladják", hogy finanszírozni tudják a rádió működését, de várják azok jelentkezését is, akik segítenének rajtuk. A sajtótájékoztatón azt mondta, hogy egy közelebbről meg nem nevezett alapítvány akár 200 millió forinttal is hajlandó lenne támogatni a rádió működését.

2012. március 6. Boros Lajos (b) Voga János (k) és Bochkor Gábor a NeoFM kereskedelmi rádió reggeli műsorának műsorvezetői tartanak sajtótájékoztatót abból az alkalomból, hogy Boros Lajos 20 év után befejezi a Bumeráng című reggeli műsor vezetését.
2012. március 6. Boros Lajos (b) Voga János (k) és Bochkor Gábor a NeoFM kereskedelmi rádió reggeli műsorának műsorvezetői tartanak sajtótájékoztatót abból az alkalomból, hogy Boros Lajos 20 év után befejezi a Bumeráng című reggeli műsor vezetését.
Fotó: Beliczay László

A NeoFM a Sláger Rádió helyén indult még 2009-ben. Akkor több politikus, köztük az akkori miniszterelnök, Bajnai Gordon, Sólyom László köztársasági elnök és Majtényi László, az ORTT akkori elnöke is jelezte, hogy a két országos rádió frekvenciájára kiírt pályázatot a két nagy politikai párt szempontjaira szabták.

Értékpapírt ajánlottak fel

Az NMHH pénteken küldte el a részletfizetési ajánlatról szóló határozatát a NeoFM-et tulajdonló Fm1 Zrt-nek. Az NMHH Médiatanácsa jelezte, hogy hétfőig várja, hogy a NeoFM rádió vezetése elfogadja a hatóság mentőcsomagjában foglalt feltételeket, amelyek szerint elengednék a tartozás késedelmi kamatait, mintegy 40 millió forintot, és kedvező lehetőséget adnának az adósság törlesztésére.

Sajtóközleményükben azt írták pénteken, hogy a médiatanács végzése világossá teszi: nem méltányolható az üzleti vállalkozásként működő kereskedelmi rádió tulajdonosainak javaslata, miszerint a tartozásuk kétharmad részéről, 540 millió forint rendezésének időpontjáról és módjáról jelenleg nem kívánnak megállapodni.

A testület úgy ítéli meg: a rádió tulajdonosainak szándékairól sokat elárul, hogy a horribilis kötelezettségből mindössze 46 millió forintnyi tartozást törlesztetnének.

Ezzel szemben a rádió tulajdonosai egy mai sajtótájékoztatón azt mondták, hogy az NMHH-nak 540 millió forintos értékpapírcsomagot ajánlottak fel a tartozás fejében, és jelezték, hogy a közel 153 millió forintos, még be nem fizetett bankgarancia nem része az NMHH felé fennálló tartozásuknak. Az Index információi szerint a felajánlott értékpapírcsomag jelentős része az Econetből Est Mediává átnevezett tőzsdei cég papírjaiból áll, és névértéken 540 millió forintot ér.

Nincsenek jóban az NMHH-val

A NeoFM-nek a kormányváltás óta nincs jó viszonya a médiahatósággal, így az új médiatörvény nyomán született NMHH-val sem. A NeoFM már az első évben csaknem százmillió forintnyi bírságot kapott a reklámidő túllépéséért, illetve azért, mert a szerződésben vállalt negyed óránál rövidebb hírműsort sugároztak hónapokon át.  Ennek ellenére nehéz volt egyértelmű politikai motivációt feltételezni a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság döntésében, mivel a NeoFM nem csak véletlenül sértette meg a szerződést: ősszel például átlagosan alig ötperces hírblokkot adtak, és ezen a hatóság többszöri figyelmeztetésére sem változtattak.

A kormányváltás azonban egyértelműen nem tett jót a NeoFM-nek, reklámbevételei például rendre elmaradtak a tervezettől, eltűntek az állami hirdetők, és egyre több pletyka keringett arról, hogy az Est Média cégei nem tudnak időben fizetni az alkalmazottaknak.

Vannak hallgatói, nincsenek hirdetői

Kérdés, hogy a hétszázmilliós adósság felhalmozásában mekkora szerepet játszik az, hogy a NeoFM nem számíthat az állami cégekre, és hogy a baloldalhoz köthető gazdasági erőknek nincs pénzük a rádiónál költeni. A NeoFM ugyanis egy egyre szűkülő piacon próbál megélni, ráadásul a reklámpiacot leginkább sújtó gazdasági válság éveiben kellett  jelentős befektetésekkel elindulnia. Némi reményt adhat, hogy tavaly egyes felmérések szerint megállt a rádiós piac bevételeinek zuhanása, és közel 4 milliárd forinton osztozhatnak az országos és regionális rádiók. De a NeoFM indulása óta azért még így is 60 százalékkal zsugorodott a piac.

Az biztos, hogy a NeoFM-et nem hallgatják jelentősen kevesebben, mint a másik országos rádiót, a ClassFM-et, sőt a két rádió intenzív kommunikációs háborút folytat, hogy mégis kinek van több és lojálisabb hallgatója.

A NeoFM helyzetét az sem segíti, hogy egyik húzónevük, a reggeli műsort, a Bumerángot Bochkor Gáborral együtt vezető Boros Lajos bejelentette, hogy befejezi a rádiózást. Ráadásul a bulvárlapok már arról cikkeznek, hogy Bochkor Gábor is szeretné elhagyni a süllyedő hajót, de még nem tudja, hogy hol folytassa a reggeli rádiózást.

A Médiatanács hétfő éjfélig vár

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szerint a Neo FM tulajdonosai által felajánlott váltó elfogadásának jogi és gyakorlati akadálya is van, ezért a hatóság számára az nem más, mint egy darab papír. A hatóság szóvivői irodája szerint a médiatanács hatósági jogkörében eljárva a hatályos jogszabályok alapján nem tudja elfogadni az értékpapírt.

Ha az üzleti vállalkozás vezetői által felkínált papír mögött valódi fedezet van, akkor a tulajdonosoknak lehetőségük van annak beváltására, azaz a médiatanácsnak felajánlott papírdarabot maguk tudják készpénzzé tenni, ez esetben a hétfő éjfélig tartó határidőig van lehetőségük a korábban vállalt 200 millió forintos tartozás teljes rendezésére. A közlemény értelmében az ígérvény elfogadása praktikus akadályokba is ütközik, „hiszen ez olyan lenne, mintha valaki a gázszámláját egy darab cetlivel szeretné kiegyenlíteni, amire azt írja, hogy "váltó".

A hatóság emlékeztet arra: hétfő éjfélig várja, hogy a Neo FM tulajdonosai élnek-e a hatóság által felajánlott mentőcsomaggal, amely a több mint 750 milliós adósság részletekben történő rendezését és a késedelmi kamatok elengedéséből származó 40 milliós támogatást tartalmazza. A médiatanács bízik abban, hogy a Neo FM-et működtető cég tulajdonosainak nyilatkozata nem azt jelenti, hogy saját korábbi ígéreteikhez sem kívánják tartani magukat, és ezekkel szembehelyezkedve már egyetlen forint tartozást sem kívánnak törleszteni. (MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!