Disney-figuráknak tapsolt az észak-koreai diktátor

2012.07.09. 14:49 Módosítva: 2012.07.09. 15:01

Semmi sem örök, a rothadó kapitalizmus hullaszagú lehelete már a haladó szellemiségű népi demokráciák utolsó bástyáját is megmérgezte. Az észak-koreai állami tévé ugyanis a hétvégén olyan varietét sugárzott, melyben Miki egér, Micimackó, Hófehérke és a többi ikonikus Disney-mesefigura táncolt népszerű dalbetétekre - és a Phenjanban rendezett show első sorában ott tapsolt Kim Dzsongun is – írja az AP hírügynöksgre hivatkozva a NY Daily News. A Disney-karakterek hivatalos szerepeltetése óriási médiaeseménynek számít, hiszen Észak-Korea eddig mereven tiltott minden olyan kulturális terméket, mely az Egyesült Államokból érkezett, a gyerekek pedig a színpadon legfeljebb a rendszert támogató Kína tiszteletére felöltött pandajelmezekkel találkozhattak.

2012-07-09T091511Z 1605245823 GM1E8791BL501 RTRMADP 3 KOREA
Fotó: KCNA / Reuters

Az állami televízió adásából kiszivárgott rossz minőségű videoról kivágott még rosszabb minőségű képek természetesen azonnal bejárták a világot, és persze azonnal megindult a mögöttes okokról való találgatás is. Az AP által megkérdezett Koh Yu-hwan szöuli szakértő szerint a Kim Dzsongun egy új imázst akar kialakítani magának, melyben a nyitottság, a fiatalság és modernség nagyobb szerepet kap, mint apja és nagyapja gerontokrata rezsimjeiben. És bár a táncoló Disney-figurák fellépése elsőre nem tűnik ellenforradalmi tettnek, azért a legtöbb gyerek számára Magyarországon is Dagobert bácsi feltűnése egyértelműsítette azt, hogy nincs többé ingyenebéd. Egyébként annak ellenére, hogy a Koreai Népköztársaságban görcsösen próbálják korlátok közé szorítani az amerikai tömegkultúra befolyását, Mikiegér és Micimackó a gyerekek körében kedvelt mesefiguráknak számítanak a Kínából importált tolltartók, ceruzák, pizsamák és más egyébb hamisított merchandise miatt.

2012-07-09T083341Z 1662915046 GM1E87919II01 RTRMADP 3 KOREA
Fotó: KCNA / Reuters

Arról nem szól a fáma, hogy a Disney kapott e jogdíjat karaktereinek felhasználása után – mi mondjuk őszintén meglepődnénk, ha a koreai állami tévé akár egy wont is kicsengetett volna a hollywoodi óriásnak. Pedig amellett, hogy az USA bojkottál minden észak-koreai terméket, az amerikai jogszabályok elvileg engedélyezik az exportot - egy Disney-franchise-ra tehát biztosan nem csapna le a vámhivatal. Az amerikai cégek jogainak észak-koreai érvényesítését azonban némiképpen megnehezíti az a tény, hogy a két ország között a koreai háború 1953-es befejezése óta sem sikerült állandó diplomáciai kapcsolat létrehozni.