Marad az ideiglenes állapot a Klub Rádióban

2012.07.12. 14:18
A Klub Rádió azért került bajba, mert megpróbált váltani egy közműsor-szolgáltatói sávra, mely nagyobb lefedettséget biztosított volna – műsorszolgáltatói díj nélkül. Az NMHH azonban nem értette, vagy nem akarta érteni a csatorna szándékát, ezért indult meg a másfél éves pereskedés, mely az Európai Parlamentig csapó politikai hullámokat kavart. A mai ítélettel az is kiderült: az ügyben a bíróság sem tud dönteni.

A 92,9-es frekvenciára még a médiatanács jogelődje, az Országos Rádió és Televíziói Testület (ORTT) írt ki pályázatot, ami közműsor-szolgáltatók számára szólt. Ez a kitétel azt a nagy előnyt takarja, hogy a nyertesnek nem kell díjat fizetnie a frekvenciáért. Az ORTT 2010 áprilisában a Klub Rádiót hirdette ki győztesnek, a műsorszolgáltatási szerződés azonban mégsem jöhetett létre, mert a pártdelegáltakból álló testület a parlamenti választásokat követően határozatképtelenné vált.

Szalai a Katolikus Rádiónak szánta

Az ORTT akkori döntése kiütötte a nyeregből a Rádió Deejay egykori hullámsávjára szintén pályázó Magyar Katolikus Rádiót. Szalai Annamária - aki akkor még az ORTT fideszes tagja volt - a rádiófrekvenciáról döntő ülésen a jegyzőkönyv szerint azt állította, hogy a pályázatot gyakorlatilag a Katolikus Rádiónak ígérték, bár ezt több másik tag vitatta. Az origónak Szalai akkor úgy nyilatkozott, hogy valóban odaígérték a Katolikus Rádiónak a frekvenciát, de ennek médiapolitikai okai vannak. Szerinte nem egyedi eset, hogy eleve valamelyik rádiónak szánják a pályázatra kiírt sávot, ugyanez történt korábban a Magyarországon elinduló BBC-vel is. "Akkor is, most is úgy gondoltuk, hogy szükség van arra a rádióra, ezért törekedtünk már a pályázat megszövegezésekor arra, hogy lehetőség szerint nyerjen" - tette hozzá.

A kizárólag a kormánypárti többség által jóváhagyott tagokból álló új médiahatóság 2010 decemberében megváltoztatta elődjének döntését, és eredménytelennek nyilvánította az áprilisi pályázatot. A testület arra hivatkozott, hogy a Klub Rádiónak élő szerződése van a 95,3 MHz-es frekvenciára is, a jogszabályok pedig kizárják, hogy egy műsorszolgáltató egy vételkörzetben két rádiót üzemeltessen. Ez az érvelés sántított, mert a Klub Rádió pályázatában szerepelt, hogy ha elnyeri az új frekvenciát, akkor azonnal lemond a 95,3-ról.

A döntést belföldön és külföldön is sokan a sajtószabadság elleni támadásként értékelték. Az ügy nemzetközi botránnyá dagadt, melynek során a magyar kormány az uniós szervek képviselői előtt folyamatos magyarázkodásra kényszerült, és a Klubrádió tulajdonosa, Arató András az Európai Parlament előtt védhette az igazát. Visszatekintve úgy tűnik, hogy az ügyben a Fidesz többet veszített politikailag, mint amennyit az amúgy is szinte kizárólag baloldali törzsszavazók által követett rádió elhallgattatásával nyerhetett volna.

A rádió természetesen itthon is megpróbálta jogi úton megsemmisíteni a Médiatanács döntését. 2011 januárjában indult keresetüket egyfelől arra az érvre alapoztak, hogy a műsorszolgáltatási szerződés a pályázati győzelemmel tulajdonképpen már létre is jött. A Klub Rádió a biztonság kedvéért azért benyújtott egy olyan másodlagos kérelmet is benyújtott, melyben arra kérték a bíróságot, hogy ha szerinte mégsincs szerződés, akkor azt ő maga hozza létre. Ez utóbbinak adott helyt a Fővárosi Törvényszék február 28-án, amikor ítéletében kimondta, hogy a médiahatóság jogellenesen járt el, amikor nem kötött szerződést a jogelődje által a Klub Rádiónak ítélt frekvenciáról. A bíróság a jogellenes állapot megszüntetése érdekében ezért maga hozta létre a szerződést.

Az NMHH márciusban fellebbezett a döntés ellen. A médiahatóság azzal érvelt, hogy az elsőfokú nem jogerős bírósági határozat több ellentmondást is tartalmaz, illetve a döntés nem tartalmaz egy alapvető információt: azt, hogy a bíróság mikortól tekinti érvényesnek a saját maga által létrehozott műsorszolgáltatási szerződést. Az elhúzódó ügyre azonban a Fővárosi Ítélőtábla sem volt képes pontot rakni: ma kihirdetett ítéletével megkerülte az érdemi döntést, inkább új eljárás lefolytatásra kötelezte az elsőfokú bíróságot a 92,9 MHz frekvencia ügyében. A testület egyébként mindenben megalapozottnak találta az elsőfokú bíróság döntését, csak azt kifogásolta, hogy az első fok nem indokolta elégséges módon, miért a Polgári Törvénykönyvet, és miért nem a tavaly életbe lépett Médiatörvényt alkalmazta a szerződéskötésre, azaz miért nem hatósági szerződés kötésére kötelezte a médiahatóságot. A Klub Rádiónak tehát tovább kell várnia a végleges rendezésre, de pozíciója az ítélettel jelentősen megerősödött, mivel a szerződéskötés jogossága mellett a másodfokú bíróság azt is megállapította, hogy egy rádiónak lehet két frekvenciára is érvényes szerződése - csak nem szólhat egyszerre két frekvencián.

95,3: három és fél hónapja húzzák az ítélet végrehajtását

A Klub Rádió a budapesti 95,3 MHz-es frekvencián tavaly február óta folyamatosan meghosszabbított ideiglenes engedéllyel sugároz. A frekvenciát a médiatanács tavaly megpályáztatta, de azt nem a Klubrádió, hanem az Autórádió Kft. nyerte, ám az Fővárosi Ítélőtábla március 14-ei döntésében részben hatályon kívül helyezte az erről szóló határozatot.

A jogerős ítélet szerint új győztest kell kihirdetni a 95,3-as frekvenciára, mivel az Autórádió pályázatában számos alaki hiba volt, az NMHH Médiatanácsa nem ismételtetheti meg a pályázati eljárást, csak a győztes személyét kell megváltoztatnia. Mivel az Autórádió a pályázat elbírálásakor 66, a Klub Rádió pedig 65 pontot kapott, úgy tűnt, az NMHH nem nagyon dönthet másként, minthogy a Klub Rádiónak adja a frekvenciát. A médiahatóság azonban a múlt héten hirtelen felfedezett néhány alaki hibát a Klub Rádió pályázati anyagában is, ezért egy huszáros vágással őt is kizárta a pályázatból.