Ödön
1 °C
11 °C

Az amerikaiak nem hisznek a tévéhíradóknak

2012.07.23. 10:19
Az amerikai lakosság hírtelevíziózásba vetett bizalma pár éve rendült meg először és mostanra érte el a mélypontot, derül ki egy Gallup felmérésből, aminek eredményét a LiveScience.com hozta nyilvánosságra.

A megkérdezettek mindössze 21 százaléka tartja megbízhatónak a tévében látható hírműsorokat, de a felmérést még azelőtt végezték el, hogy a CNN és a Fox News hibásan, ellenkező előjellel tálalta volna az amerikai Legfelsőbb Bíróság június 28-i, az új egészségügyi törvény alkotmányosságáról szóló határozatát. Ennek fényében ez a szám vélhetően sokkal alacsonyabb lett volna.

A Gallup minden évben elvégzi a felmérést, amivel az amerikai intézményekbe vetett bizalmat mérje fel. A 16 kategóriából a tévés hírműsorok mindössze 11. helyen állnak, a napilapok pedig a 10-en. Utóbbi adat azért is tekinthető elkeserítőnek, mert míg 1979-ben a lapokba vetett bizalom elérte az 51 százalékot, ma viszont a megkérdezettek mindössze negyede hiszi el azt, amit az újságok hírként tálalnak. A tévéhíradók jelentéseit 1993-ban még a válaszadók 46 százaléka vette készpénznek, de még tavaly is 27 százalékuk tartotta hitelesnek azokat.

Az idei felmérésből az is kiderült, hogy leginkább a liberális és középvonalas nézeteket vallók csalódtak a hírműsorokban, 11 illetve 10 százalékpontnyival alacsonyabb a bizalmi indexük, mint tavaly volt. Ezzel nézeteik leginkább a konzervatívokéhoz hasonlít, állapította meg a Gallup. Akik a tévék híreit nem hitték el, általában szkeptikusak a napilapok állításival szemben is.

Az első grafikonon a Gallup a napilapokba, a másodikon a tévés hírműsorokba vetett bizalom alakulását ábrázolta az elmúlt években, a harmadikon pedig politikai ideológia szerinti lebontásban mutatja meg ugyanezt, ahol a kék a konzervatívok, a narancs a liberálisok, a zöld pedig a középen állók bizalmi indexét reprezentálja.

Find out how Americans' confidence in the news media has fallen, in today's LiveScience GoFigure infographic.
Source:LiveScience

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?