Vád a telefonlehallgatási ügy szereplői ellen

2012.07.24. 13:54

Vádat emelnek a Murdoch-sajtóbirodalom egykori legnagyobb brit vasárnapi bulvárlapja, a News of the World körül kirobbant súlyos telefonlehallgatási botrány főszereplői, köztük David Cameron brit miniszterelnök egykori sajtófőnöke ellen - közölte kedden Londonban az angol-walesi ügyészi hivatal.

Az ügyészség szóvivőjének hivatalos bejelentése szerint nyolc személy összesen 19 vádpontban számíthat bírósági felelősségre vonásra az utóbbi évtizedek legnagyobb brit sajtóetikai botrányával kapcsolatban.

Rebekah Brooks
Rebekah Brooks
Fotó: Carl Court

A szóvivő közölte: vádat emelnek magánszemélyek kommunikációjának illegális lehallgatása címén mások mellett Rebekah Brooks és Andy Coulson ellen. Korábban mindketten a News of the World főszerkesztői voltak, Coulson pedig tavaly januárig a miniszterelnöki hivatal kommunikációs igazgatói tisztségét is betöltötte.

Coulson foglalkoztatása miatt David Cameron konzervatív párti miniszterelnök az ellenzék támadásainak pergőtüzébe került, mivel az egykori főszerkesztőről már jó ideje köztudott volt érintettsége a News of the World botrányos lehallgatási ügyeiben. Az ezekről előkerült újabb bizonyítékok miatt Andy Coulsonnak már tavaly januárban távoznia kellett a Downing Streeten betöltött kommunikációs igazgatói állásából.

Az ügyészségi szóvivő keddi tájékoztatása szerint a vádhatóság a bírósági eljárás során azt az álláspontot képviseli majd, hogy a megvádoltak rendkívül kiterjedt illegális lehallgatási tevékenységet űztek.

A vád szerint a telefonlehallgatások hatszáznál több személyt érintettek, köztük olyan hollywoodi sztárokat, mint Brad Pitt, Angelina Jolie, Jude Law és Sienna Miller. A kiszemelt célpontok között volt David Blunkett egykori brit belügyminiszter, Sven-Göran Eriksson, az angol labdarúgó válogatott volt szakvezetője és Wayne Rooney, a Manchester United és az angol válogatott csatára is.

Andy Coulson
Andy Coulson
Fotó: Miguel Medina / AFP

A botrányt azonban az robbantotta ki, hogy - mint tavaly nyáron kiderült - a News of the World néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves angol kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, az üggyel kapcsolatos exkluzív értesülésekre vadászva.

A lap munkatársai a gyermek eltűnését követő napokban nyomozták ki illegális módszerekkel a rendőrség által nagy erőkkel keresett, de akkor már halott Milly Dowler mobiltelefonos hangpostájának kódját, és sztori reményében rögzítették az aggódó szülők és barátok hívásait.

A News of the World - amelyet a botrány kirobbanása után a kiadócég azonnal felszámolt - a világ legnagyobb olvasottságú angol nyelvű hetilapja volt, része Rupert Murdoch ausztrál-amerikai sajtó- és médiamágnás brit sajtóbirodalmának.

Ugyanehhez a céghez tartozik a The Sun című bulvárlap - amelyet a brit Murdoch-érdekeltség néhány hónapja vasárnap is megjelentet a News of the World helyett -, valamint a tekintélyes The Times és vasárnapi testvérlapja, a The Sunday Times is.

000 Par7241919
Fotó: Carl Court

A telefonlehallgatási ügyben több párhuzamos rendőrségi és egy jogi vizsgálat is folyik. Ez utóbbit a botrány kirobbanása után David Cameron miniszterelnök rendelte el "a brit sajtó etikájának, kultúrájának, az általa alkalmazott módszereknek", és különösen a nyomtatott sajtó szabályozásának felülvizsgálatára. Cameron a vizsgálóbizottság életre hívását bejelentő tavaly júliusi sajtóértekezletén kijelentette: a történtek világossá teszik, hogy a brit sajtó jelenlegi önszabályozási rendszere nem működik, ezért teljesen új szabályozási rendszerre van szükség.