Finanszírozási gondokkal küzd a közmédia

2012.07.30. 10:45
Burkolt leépítés folyik az MTVA-nal, az elmúlt időszakban főként rádiósoknak ajánlották fel a közös megegyezéssel való távozás lehetőségét. Akár szeptember végére is elcsúszhat a közmédia őszi műsorstruktúrájának indulása.

A Népszabadság információi szerint burkolt leépítés folyik az MTVA-nál, az elmúlt héten főként rádiósoknak ajánlották fel a közös megegyezéssel való távozás lehetőségét, melyet, ha aláírnak, akkor a rendes felmondáshoz képhez egy-két hónapos távolléti díjjal toldanak meg. A lap úgy tudja, hogy a többség ezt az ajánlatot nem fogadta el.

A kirúgások folytatására feltehetően azért van szükség, mert az alap a két körös elbocsátásokban eredetileg ezer fővel kívánta csökkenteni a közmédiában dolgozók számát, ám végül csak 900 embertől sikerült megválniuk. A költségvetés bérkeretét azonban még ezer fővel kevesebb emberrel tervezték.

A lapnak az MTVA a burkolt leépítésekkel kapcsolatban azt válaszolta: azoknak a munkatársaknak ajánlották fel a lehetőséget munkaviszonyuk közös megegyezéssel történő megszűnéséről, akik nem vagy alig kaptak feladatokat a tartalomelőállítás során.

Finanszírozási gondokra utalhat az is a lap szerint, hogy nem elég, hogy a futball Eb és az olimpia idejére szinte minden külső gyártásban készülő produkciót leállították, de még mindig bizonytalan, hogy mikor indulhat el az őszi műsorstruktúra. A Marslakókról a múlt héten derült ki, hogy nem indul el az olimpia vége után, mivel az MTVA egyelőre nem kért belőle újabb epizódokat. A forgatás leállt, amit a producer Jáksó László azzal magyarázott, hogy csúszik az m1 őszi műsorstruktúrája.

A Népszabadság szerint erre akár szeptember végéig, október elsejéig várni kell, mivel addig is takarékoskodni lehet a külső gyártások szüneltetetésével. A közmédia hivatalosan erre a kérdésükre csak annyit válaszolt, hogy a napokban is zajlik az őszi műsorstruktúra pontosítása.